Ministar pravosuđa Bošnjaković: Želimo dobar i socijalno osjetljiv Ovršni zakon

Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/6 srpnja/DSC_4845.jpg

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na današnjoj konferenciji za medije, u Banskim dvorima, govorio je o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, kojeg u Hrvatskom saboru predlaže Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

Podsjetio je da je Vlada na današnjoj sjednici uputila pozitivno mišljenje na izmjene i dopune Ovršnog zakona te je predložila trinaest amandmana koji su upućeni Hrvatskom saboru.
 
„Zajedno smo radili na izmjena i dopunama jer smo htjeli proizvesti dobar zakon koji bi bio socijalno osjetljiv u ovom teškom trenutku kada imamo preko 300 tisuća blokiranih, odnosno niz građana koji su pod ovrhama“, kazao je ministar.

Pojasnio je da se uvode ključne stvari kojima će se relaksirati postupak ovršenicima, ali se neće narušiti ni prava ovrhovoditelja, jer se, rekao je ministar, mora voditi računa o načelu jednakosti svih pred Ustavom i zakonom.

Ministar Bošnjaković naglasio je da se više neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini ako je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. Kazao je i da se Vladinim amandmanima daju alati sudovima koji ako procjene da dolazi do određene neravnoteže, svojom odlukom mogu odbiti ovrhu i kad je glavnica veća.

Pojasnio je da u situaciji ako netko ostane bez jedine nekretnine, tada mu se osigurava smještaj daljnjih 18 mjeseci, plaćanjem zakupa. Dodao je da centri za socijalnu skrb ovim odredbama zakona dobivaju precizne upute kako postupati u ovakvim slučajevima.

Važnom mjerom ocijenio je i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj koji ne može biti ovršen, a ministar je izvijestio da se radi o iznosu od gotovo četiri tisuće kuna.
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković