Ministar Šuker: Moguć gospodarski rast veći od pet posto

Gospodarski rast u prva tri mjeseca ove godine mogao bi premašiti pet posto, procijenio je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici hrvatske Vlade.

ZAGREB, 28. travnja (Hina) - Gospodarski rast u prva tri mjeseca ove godine mogao bi premašiti pet posto, procijenio je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici hrvatske Vlade.

Tu optimističnu procjenu temelji na podatku da je industrijska proizvodnja u prva tri mjeseca 2006. rasla po stopi od 6,4 posto.

Šuker je te podatke iznio u okviru Vladine odluke da se osnuju nove carinarnice u Karlovcu i Otočcu.

Dobre vijesti imao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Pozivajući se na istraživanja Svjetske banke, naveo je da je administrativna korupcija u Hrvatskoj najmanja među 20 tranzicijskih zemalja, uključujući i nove članice EU-a.

Palarić je to rekao povodom donošenja Etičkog kodeksa državnih službenika koji od službenika traži da se prema građanima ponašaju profesionalno, nepristrano i pristojno.

Na neodgovarajuće ponašanja službenika, građani će se moći potužiti njihovu šefu koji će procijeniti treba li pokrenuti postupak zbog povrede službene dužnosti.

Jednom godišnje javnost će dobiti izvješće o takvim pritužbama te mjerama koje su s tim u svezi poduzete.

Vlada je Hrvatskom saboru predložila donošenje zakona kojim bi se osnovalo sveučilište u Puli.

Sveučilište bi, kaže premijer Ivo Sanader, bilo malo i fleksibilno, a činili bi ga pulski Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Filozofski fakultet, Visoka učiteljska škola i Sveučilišna knjižnica u tom gradu.

Hrvatska trenutno ima 160 tisuća studenata, a trebala bi ih najmanje još toliko, istaknuo je ministar obrazovanja Dragan Primorac, potvrdivši da je Hrvatska iz najznačajnijeg znanstvenog programa EU povukla više novca nego iznosi njezina članarina, te je najbolja od država u tranziciji, a i među nekim novim članicama EU.

Hrvatski su znanstvenici povukli 5,9 milijuna eura, a Hrvatska je uplatila 3,1 milijun eura članarine.



Pisane vijesti