Ministar turizma Cappelli na Mediteranskom turistickom forumu

Ministar turizma Gari Cappelli boravio je 1. i 2. veljače na Malti povodom sudjelovanja na 5. Mediteranskom turističkom forumu „Mediterranian Blue“ koji je okupio preko tisuću uzvanika iz političkog života i turističkog sektora cijelog svijeta u cilju promicanja mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju.

Potvrđena važnost zajedničke suradnje zemalja Mediterana i pružena podrška hrvatskoj inicijativi osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije.
 
Tijekom boravka na Malti, ministar Cappelli susreo se s Marie Louise Coleiro Preca, predsjednicom Republike Malte koja je dala snažnu podršku hrvatskom prijedlogu za osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine te se obvezala na daljnje predstavljanje ove inicijative kolegama predsjednicima iz drugih europskih zemalja ali i pomoći u dobivanju podrške ministra financija koji ovu inicijativu trebaju zagovarati u institucijama EU. Na susretu kojem je prisustvovao i predsjednik Mediteranske zaklade za turizam Tony Zahra istaknuto kako je turizam za sve zemlje mediteranskog kruga bio snažan pokretač gospodarskog oporavka u doba kada se Europa susrela s izazovima ekonomske krize. Također su se složili kako je turizam vrlo značajan za generiranje zaposlenosti i poticanje razvoja srednjeg i malog poduzetništva koji u ovom trenutku imaju ograničene mogućnosti za predstavljanje svojih interesa unutar institucija EU.
 
„Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU što bi omogućilo Ministarstvu turizma direktno financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. U suradnji s predstavnicima turističkog sektora tada bi imali priliku, sukladno njihovim potrebama, kreirati konkretne natječaje za financiranje hotelske industrije, turoperatora i ostalih investicija u turizmu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Izvor: Ministarstvo turizma 

Pisane vijesti | Gari Cappelli