Ministar Vukelić: Za nekoliko mjeseci završetak privatizacije sisačke valjaonice

Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavio je danas da u narednih nekoliko mjeseci očekuje završetak procesa privatizacije valjaonice cijevi u Sisku, i to na način da se očuvaju radna mjesta i nastavi proizvodnja.

ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Ministar gospodarstva Branko Vukelić najavio je danas da u narednih nekoliko mjeseci očekuje završetak procesa privatizacije valjaonice cijevi u Sisku, i to na način da se očuvaju radna mjesta i nastavi proizvodnja.

HDZ-ovac Marko Širac upitao je ministra u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' u kojoj je fazi privatizacija valjaonice, te što se čini da se ne ponovi neuspjela privatizacija sisačke željezare, koje je valjaonica dio.

Vukelić je kazao da će se Vlada znati osigurati da strateški partner koji kupi valjaonicu mora zadržati na poslu svih 1309 radnika, uložiti višemilijunske iznose u valjaonicu i osigurati nastavak proizvodnje.

Ministar je opovrgnuo i tvrdnje o skorašnjem zatvaranju brodogradilišta Kraljevica i Brodotrogir, a IDS-ovcu Damiru Kajinu odgovorio je da nema povlaštenih brodogradilišta.

Istaknuo je da je brodogradilište Uljanik jedino koje je u potpunosti restrukturirano i posluje bez gubitaka.

Ostalim brodogradilištima pomagat će se iz državnog proračuna sve dok se ne restrukturiraju.

Premijer Ivo Sanader najavio je, pak, da će Vladina radna skupina u idućih nekoliko tjedana dovršiti i javnosti podastrijeti planove restrukturiranja brodogradilišta, na tragu restrukturiranja kakva su provedena u svim zemljama EU, osim Poljske.

Odbacio je tvrdnje SDP-ovca Slavka Linića da u zemlji raste nelikvidnost, posebno kad je riječ o korisnicima državnog proračuna.

Linić je ustvrdio da se s isplatom poticaja gospodarstvu kasni mjesecima, da se ne isplaćuju poticaji za novozaposlene, a u posljednje vrijeme i za brodogradnju, zbog čega bi u pitanje mogle doći i plaće zaposlenih.

Njegove je tvrdnje premijer nazvao neargumentiranima.

Željka Antunović (SDP) upitala je premijera hoće li Vlada pozitivno odgovoriti na zahtjev radnika opuzenskog PIK-a Neretva u stečaju koji traže da se država odrekne svojih potraživanja od te tvrtke u korist radničkih otpremnina.

Premijer Sanader odgovorio je kako ne zna za taj slučaj, ali da će Vlada razmotriti radnički zahtjev, ako je stigao, te "kao u svakom drugom slučaju postupiti u interesu radnika".

Na pitanje Dragice Zgrebec (SDP) zašto se ne objavljuju podaci Državnog zavoda za statistiku, koji, po njezinim riječima, pokazuju da
su makroekonomski pokazatelji znatno gori od onih što ih prikazuje Vlada, premijer je uzvratio da će Vijeće za konkurentnost danas objaviti kako je Hrvatska na međunarodnoj ljestvici konkurentnosti u 2005. i 2006. skočila za 13 mjesta, te pretekla Bugarsku, ali i Kinu i Rusiju.




Pisane vijesti