Ministar zdravstva Milinović: spremni smo za novu gripu

ZAGREB,12. studenoga 2009. (Hina) - Hrvatski zdravstveni sustav spremno je dočekao pojavu novog virusa gripe H1N1, izjavio je na početku današnje sjednice hrvatske Vlade ministar zdravstva Darko Milinović.

U Hrvatskoj su do sada zabilježena 2.523 slučaja, a nažalost, do sada su umrle tri osobe, kazao je Milinović.

Izvijestio je da je terenu osigurano 100 tisuća doza antivirusnog lijeka koji će biti besplatan za sve kojima treba.

"Novo cjepivo (za virus H1N1), prema ugovoru, očekujemo početkom prosinca", rekao je Milinović podsjetivši da su prioriteti u cijepljenju kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici.

Dodao je da su do sada podijeljene 362.900 doza cjepiva za sezonsku gripu, a osigurane su i dodatne količine, pa tako ovih dana na teren stižu dodatne količine od 210 tisuća doza.

Zdravstveni sustav trenutno ima 33 respiratora koje će se poslati na teren, gdje se ukaže potreba.

Ministar zdravstva kazao je i kako je taj resor, zbog nove situacije, trebao i dodatna financijska sredstva od 200 milijuna kuna, od čega je unutarnjim preraspodjelama osigurano 130 milijuna.

Milinović je izvijestio i da je tiskan edukativni materijal o tome kako se ponašati u slučaju pandemije i prvih simptoma nove gripe te najavio i edukativni spot koji će se od idućeg tjedna na svim TV postajama.

Zahvalio je i medijima na korektnom praćenju, rekavši kako se na taj način spriječila pojava bilo kakvog nepotrebnog uzbunjivanja u Hrvatskoj.

Ministar je zahvalio i svim zdravstvenim djelatnicima na naporu koji ulažu u zbrinjavanju pacijenata.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je pak i članovima Vlade poručila kako je nužno prati ruke i u slučaju bolesti nazvati obiteljskog liječnika i ostati kod kuće. "Perite ruke, ali ne od odgovornosti i posla", poručila je Kosor.



Pisane vijesti