Ministri Kuščević, Orepić, Marić i Kovač o aktualnim temama

Nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske četvorica ministara: Kuščević, Orepić, Marić i Kovač razgovarali su s novinarima o aktualnim temama iz resornih ministarstva. 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, nakon sjednice Vlade, odgovorio je na pitanje novinara o ukidanju obveze za uvođenje energetskih certifikata za iznajmljivače.
Ministar Kuščević kazao je kako je nakon konzultacija sa stručnjacima iz njegovog te iz Ministarstva turizma, donio odluku o ukidanju obveze izrade energetskog certifikata za iznajmljivače. Ta je odluka u skladu s odlukom Europske komisije.

 „Danas ću potpisati pravilnik, dakle od danas više naši iznajmljivači tu obvezu nemaju“, rekao je. Dodao je, međutim, kako je energetski certifikat dobra i poticajna stvar i da potiče sve one koji do sada to nisu napravili da nastave s time, bez obzira što to nije više obveza, jer to je jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava i iz naših i iz europskih fondova. „Svima je nama u interesu da znamo stanje naših zgrada, da znamo stanje naših apartmana. Dakle, nastavite s certificiranjem, a Ministarstvo upravo izrađuje program temeljem kojeg će se moći povući sredstva za obnovu i za uštedu našim zgradama“.

„Što se tiče migranata, prestao bih koristiti termin kriza, to je samo posao koji je postao svakodnevnica i mogu izraziti zadovoljstvo jer iz dana u dan postaje sve uigraniji sa zemljama koje to odrađuju“, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić novinarima u izjavi nakon sjednice Vlade. Istaknuo je da posebnih problema po pitanju migranata nema, a ključna je profilacija na granicama Makedonije i Grčke. „U njoj sudjeluju Slovenci, Srbi, Makedonci i mi, a nastojat ćemo da s nama proces profilacije obavljaju Austrija i Njemačka, kao zemlje krajnje odrednice“, nastavio je ministar, dodavši da bi se na taj način izbjegli manji nesporazumi koji se događaju prilikom ulaska migranta u krajnja odredišta. Na upit o vraćanju migranata iz Slovenije, ministar je kazao da svi nesporazumi proizlaze iz profilacije, što znači da ako prođe osoba kod koje je nešto sporno, vrati se i ponovo provjeri, pa odvede do krajnjeg odredišta.

Ministar Orepić je ponovio da je sustav jednostavan, a da sve probleme rješava u suradnji i dogovoru sa kolegama iz drugih zemalja, te da je potrebno pojačati aktivnosti na profilaciji. Također, što se tiče prijevoza migranata od makedonske granice do Šida, koji se sada prevoze različitim sredstvima, poput taksija, autobusa, ministar Orepić kazao je da se tu može napredovati u smislu organiziranog prijevoza. Istaknuo je da je to potrebno iz dva razloga, prvo da se tim ljudima pojednostavni putovanje, ali i da se spriječi moguće pridruživanje u te skupine onih koji su izbjegli profilaciju. Na upit o postavljanju žice na granici, ministar je kazao da je Hrvatska u ovom trenutku sposobna nadzirati zelene granice te da nema potrebe za tim.

Na upit o istrazi oko svastike na Poljudu, ministar je rekao da će policija učiniti sve da otkrije počinitelja. Dodao je da je prošlo dosta vremena, ali će iskoristiti sve potencijale za rješavanje slučaja i pravovremeno upoznati javnost s rezultatom.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da je od danas tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda u Zagrebu, gdje će boraviti do sljedećeg utorka. U sljedećih nekoliko dana obavit će razgovore u institucijama poput Ministarstva rada i mirovinskog sustava, zdravlja, uprave, gospodarstva i financija. „To je standardna procedura, tehnička misija koja je, zapravo, priprema za dolazak misije po članku 4. Statuta, dakle redovna misija MMF-a, koju možemo očekivati tijekom travnja“, kazao je.  Na novinarski upit o TLM-u, ministar financija je odgovorio da imamo određene prijedloge i rješenja. „U medijima se već spominje ime potencijalnog ulagača, mislim da smo blizu rješenja i iskreno se nadam da ćemo to i napraviti u idućih nekoliko dana. Problematiku TLM-a promatramo iz perspektive  i bankarskog sustava, s obzirom da je u tijeku i taj proces“.Za isplatu minimalnih plaća radnicima nisu predviđena dovoljna sredstva u privremenom financiranju za prva tri mjeseca, tako da ćemo ih morati planirati u proračunu 2016.

Na upit o planiranom smanjenju deficita na tri posto i o tome gdje će se morati smanjiti potrošnja i rashodi, ministar je rekao da će se o tome dobro voditi računa. „Ideja je promatrati proračun u ukupnom kontekstu i njegovoj kontribuciji na ukupni gospodarski rast. On trenutno nije jak, ali ga treba održavati i činiti sve da se poveća. Ciljaju se one kategorije koje imaju niži multiplikativni efekt“. Priprema proračuna teče očekivano, kazao je ministar Marić na kraju, u tijeku je standardna procedura razgovora s ministrima, koje je pohvalio za konstruktivnost.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač najavio je da će predsjednik Vlade Tihomir Orešković otputovati u Bruxelles gdje će sudjelovati na sjednici Europskog vijeća, čije će glavne teme biti referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji i migrantska kriza. „Republika Hrvatska smatra da je važno za stabilnost Europske unije da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji. Mi smo na tragu prijedloga predsjednika Europskog vijeća gospodina Tuska, prihvaćamo njegove ideje. Mi nemamo još u velikoj mjeri radnike u Velikoj Britaniji, tako da nismo obuhvaćeni tim mogućim restrikcijama za socijalna davanja. Što se tiče migracijske krize, trudimo se, u onoj mjeri u kojoj to možemo, i pridonosimo europskom rješenju. Za pohvaliti je kako dobro koordiniramo rad s kolegama u Sloveniji, Austriji, Srbiji i Makedoniji“, rekao je ministar. Dodao je da će predsjednik Vlade imati sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom i predsjednikom Europske komisije Junckerom o migrantima na tzv. Balkanskoj ruti. Što se tiče posjeta predsjednika Vlade SR Njemačkoj, ministar Kovač izvijestio je da se radi o posjetu kancelarki te da će se o detaljima još izvijestiti. „Pokušat ćemo ojačati suradnju. S jedne strane, politička suradnja mora biti još bolja između Hrvatske i Njemačke. Jasno, moramo pojačati i gospodarsku suradnju, za što imamo velike potencijale“, kazao je ministar Kovač. 

Pisane vijesti