Ministri zadovoljni postignućima u svojim resorima

Uoči posljednje ovogodišnje Vladine sjednice, ministri su ocijenili proteklu godinu u svojim resorima.

Marić: Povratak investicijskog rejtinga
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, kao najveći uspjeh Vlade u ovoj godini, izdvojio je povratak investicijskog rejtinga, a kao ono čime ne možemo biti zadovoljni naveo je plaćanje jamstava za Uljanik. Također, izrazio je žaljenje zbog dugog štrajka prosvjetara.
"Početkom i u prvoj polovici godine dvije od tri rejting agencije su nas vratile tamo gdje nam je mjesto, a nakon dugih šest godina ispod investicijske zone mislim da je to sigurno pozitivna stvar," izjavio je Marić.
 
Izdvojio je i nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu, istaknuvši da treba činiti sve kako bi stope rasta bile i više.
 
Ministar financija zadovoljan je  i stanjem oko proračuna, pri čemu poručuje da mu je prije svega zadaća štititi interese poreznih obveznika. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je ovo četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi značajno smanjenje i pad kamata, ne samo nominalno već i općenito te udjela kamata u BDP-u, dodavši da na tom tragu treba nastaviti.
 
Kada je pak riječ o neuspjehu, Marić je novinarima kazao da "nikome nije bilo drago platiti onolika jamstva za Uljanik grupu". Podsjetio je na kumulativno povećanje plaća u protekle tri godine od gotovo 20 posto, a kada se tome dodaju i porezne izmjene to i premašuje taj postotak, te izrazio žaljenje zbog dugog štrajka prosvjetara u situaciji kada je Vlada vrlo jasno pokazala da joj je stalo do svih državnih i javnih službenika.
 
Butković: Uspješna godina za prometni sektor
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je kako je 2019. bila uspješna za prometni sektor.
"Ove su godine potpisani ugovori za nove projekte ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna, uglavnom iz europskih fondova," kazao je Butković. To su, kako je naveo, željeznički projekti, završene su zračne luke u Splitu i Dubrovniku, grade se luke po Jadranu, a u Zagrebu se gradi novi rotor i obnavlja tramvajska infrastruktura.
"Tako da je ova godina bila zaista uspješna. Mi smo sada negdje na preko 90 posto ugovorenih sredstava i ukupna vrijednost svih projekata, kad se zbroji i istarski ipsilon i ono što ide s međunarodnim kreditnim institucijama je preko 20 milijardi kuna. Ovo je najveći investicijski ciklus u prometu u zadnje vrijeme," rekao je.
 
Bošnjaković: Spojili smo sudove, uveli digitalizaciju
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je, osvrnuvši se na svoj resor u 2019. godini, da su spojili sudove, uveli digitalizaciju i elektroničku komunikaciju te donijeli paket zakona kojim su povećane kazne za nasilje.
 
"Spajanje sudova, jako smo digli digitalizaciju na sudovima, uspostavili elektroničku komunikaciju na trgovačkim sudovima, moguće je osnovati trgovačko društvo u Hrvatskoj digitalnim putem iz svog ureda, ne morate ići po papire," izjavio je Bošnjaković novinarima uoči sjednice Vlade podsjećajući na poteze Vlade u svojem resoru.
"Na zadnjoj sjednici Sabora donijeli smo paket kaznenih zakona, čime smo povećali kazne za one koji čine kaznena djela nasilja. Donijeli smo novi zakon o zemljišnim knjigama," dodao je, a na pitanje o uspostavi Visokog kaznenog suda odgovorio je kako čekaju odluku Ustavnog suda.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić