Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu

Ministrica Marija Vučković pohvalila se u Hrvatskom saboru dobrim rezultatima i morskog i slatkovodnog ribarstva, kao i značajnim ulaganjima u njih. Odbacila je prozivke da službe ministarstva nisu pravovremeno i adekvatno reagirale na pojavu bedrenice u nekim dijelovima Hrvatske, kazavši da su sva nadležna tijela reagirala promptno i učinkovito spriječila daljnje ubrzano širenje bolesti.

Prije tri godine, izvoz proizvoda (morskog) ribarstva bio je 208 milijuna eura, a uvoz 178 milijuna, nakon tri godine rezultat je 196 milijuna eura uvoz, a 278 izvoz, što predstavlja jako veliki rast, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u raspravi o izmjenama zakona o akvakulturi i morskom ribarstvu.

Pohvalila se i kako smo, nakon dugo godina pada u slatkovodnom ribarstvu, lani imali rast, te kako se odlučni rezultati bilježe i u akvakulturi.

„Što se tiče akvakulture, vrijednost izvoza je na kraju prošle godine rasla za 31 posto u odnosu na 2019. Kad govorimo o ribarstvu, u odnosu na 2015., vrijednost je rasla za 53 posto, a količina za 45 posto“, rekla je ministrica.

Hrvatska je prepoznata u zaštiti morskih resursa, kazala je Vučković, koja je naglasila da su ribarstvo i akvakultura strateške gospodarske grane, sa značajnom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom.

Ministrica se osvrnula i na podatke za 2021., koji pokazuju da lovimo manje nego smo lovili 2020. ali uzgajamo više. Kazala je da nas očekuju veliki izazovi te da se osobito odnose na malu plavu ribu.

"Smanjenje koje spominjete kod ulova uglavnom proistječe iz potrebe smanjenja ulova male plave ribe, a posljedice su procjene stanja stokova srdele i inćuna, kazala je i navela da u količini ulova mala plava riba sudjeluje s 90 posto, a u vrijednosti 60 posto", dodala je.

Očekuje nas i daljnje smanjenje, no Hrvatska se izborila za prijelazno razdoblje, kazala je Vučković.

Naglasila je kako zaštita Jabučke kotline, već donosi rezultate u pogledu zaštite biološke mase posebno oslića i škampa, a ugrađena je i u posljednje preporuke Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu.

Vlada u deset ribarskih luka uložila 155 milijuna kuna

Vučković se osvrnula i na probleme hrvatskih ribara u Savudriji te na činjenicu da su dobivali novčane velike kazne.

„Problemi ribara u Savudriji proistječu iz stavova slovenske vlade koje mi ne priznajemo i odnose se na arbitražnu presudu koja je po nama bila kompromitirana“, kazala je ministrica i navela da je Vlada nastojala ribarima umanjiti brige i probleme na sve načine.

Nama je Slovenija prijateljska, no i mi imamo prekršajne naloge, navela je.

Najavila je i kako će se pitanje iskrcajnih mjesta za ribu trajno riješiti izmjenama zakona o morskom ribarstvu te naglasila kako je država u mandatu ove Vlade u deset ribarskih luka uložila 155 milijuna kuna.

U slučaju sumnje na bedrenicu sva nadležna tijela reagirala promptno i učinkovito

Ministrica Vučković odbacila je prozivke da službe ministarstva nisu pravovremeno i adekvatno reagirale na pojavu bedrenice u nekim dijelovima Hrvatske.

„U slučaju sumnje na bedrenicu, koja se ne događa samo u Hrvatskoj, sva nadležna tijela su reagirala promptno i učinkovito spriječila daljnje ubrzano širenje bolesti”, ustvrdila je Vučković tijekom rasprave o konačnom tekstu zakona o zdravlju životinja.

Čim se pojavila sumnja nadležna tijela su postupila kao da je riječ o dokazanoj bedrenici, iako prvi nalaz nije bio pozitivan, proglasili opasno područje i reagirali, dodala je.

Govoreći o veterinarskim nadzorima, Vučković je naglasila da je ta aktivnost pokrenuta nakon niza godina, ove je godine obavljeno 4000 pregleda, a iduće se planira napraviti nadzor na svakom gospodarstvu, za što je osigurano više od 40 milijuna kuna.

„Zdravlje domaćih životinja u Hrvatskoj se dobro njeguje, što potvrđuju i brojni statusi države oslobođene od teških bolesti”, istaknula je ministrica poljoprivrede.

Zakonom o zdravlju životinja pod jedinstven zakonodavni okviru stavljaju se pitanja koja se odnose na zdravlje životinja, sprječavanje i kontrolu bolesti, označavanje i promet životinjama.

Izvor. Hina/Vlada  

Pisane vijesti