Ministrica Vučković: Trgovine su dobro opskrbljene

Situacija s robnim prometom je stabilna, a trgovine su dobro opskrbljene, rekla je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

"Promet robe ide, trgovine su opskrbljene, a u Ministarstvu poljoprivrede ustrojili smo dnevnu evidenciju o svim najznačajnijim proizvodima iz biljne i stočarske proizvodnje iz prehrambene industrije, tako da na dnevnoj bazi dobivamo podatke o zalihama, kako bismo vidjeli kojeg proizvoda možda manjka, stanje ambalaže, radne snage i repromaterijala", rekla je Vučković.

Dodala je da ne može precizno odgovoriti hoće li nekog pojedinačnog proizvoda u nekom trenutku uzmanjkati.

"Međutim situacija je stabilna, promet robe se odvija i odvijati će se", istaknula je.

Što se tiče radne snage u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, rekla je da se može pojaviti nedostatak radnika s obzirom na trenutni dio proljetne sezone, ali i činjenicu da se mogu
dogoditi širenja bolesti u proizvodnim pogonima, kao i ograničenja u kretanju radne snage iz drugih zemalja.

Naglasila je i da hladni val kroz koji sada prolazimo neće ugroziti poljoprivrednu proizvodnju, no i da Hrvatska u većini poljoprivrednih kategorija nije dostatna.

Ministarstvo pokrenulo dodatnu liniju za pomoć OPG-ima 

"Cilj nam je povećati vlastitu proizvodnju, smanjiti ovisnost o nekim uvoznim kategorijama", rekla je Vučković.

Izvijestila je da je Ministarstvo poljoprivrede sinoć pokrenulo dodatnu liniju odnosno web stranicu za pomoć OPG-ima odnosno svima onima koji žele prodavati proizvode online.

Najavila je i da će tijekom idućih tjedan dana biti postavljen osnovni model spajanja ponude i potražnje.

Što se tiče ribarstva, navela je da su Europskoj komisiji poslani određeni zahtjevi, prije svega da se Hrvatskoj odobri mjera financiranja privremene obustave ribolova uz pomoć koje će ribari dobivati plaće za svoje radnike i ako ne love.

Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Marija Vučković