Minuta je dovoljna da cijepljenjem zaštitimo život

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/12 svibnja/VRH_1684.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je u subotu preko društvenih mreža građane da se cijepe, istaknuvši kako cjepiva ima dovoljno te da je samo minuta dovoljna da cijepljenjem zaštitimo život i krenemo prema ublažavanju mjera.

"Više od 1,4 milijuna ljudi primilo je najmanje 1 dozu cjepiva, a preko 700.000 ih je završilo cijepljenje! Cjepiva ima dovoljno i sve pozivam #cijepise u što većem broju. Minuta je dovoljna da cijepljenjem zaštitimo život, a to je i put prema ublažavanju mjera i sigurnoj sezoni", napisao je Plenković na svojem twitter profilu.

Beroš u Karlovcu, potom u Zadru

Ministar zdravstva Vili Beroš cijepio je danas stanovnike Karlovca cjepivom AstraZenece i Pfizera. Rekao je da ga iznenađuje što zanimanje za cijepljenje pada među osobama starije dobi u gradskim područjima. Zato je pozvao upravo tu populaciju da izabere cjepivo i stane na kraj širenju bolesti.

Potom će se pridružiti akciji vodstva kluba i navijača Košarkaškog kluba Zadar da se zajedno s ostalim građanima masovno cijepe protiv COVID-19 u dvorani Višnjik. Rukovodstvo Košarkaškog kluba Zadar, koji je prošle subote u dvorani Višnjik, pred prepunim gledalištem, osvojio titulu ovogodišnjeg prvaka Hrvatske, pozvalo je navijače i druge građane Zadra, da se danas okupe u
sportskoj dvorani na masovnom cijepljenju protiv COVID-19.

Cijepljenje - najučinkovitiji način zaštite od zaraze

To je sjajan primjer kako sportski prvak i njegovi navijači mogu težiti da budu i prvaci u odgovornom odnosu prema svojem i tuđem zdravlju, kazao je ministar Beroš.

„Želim da Zadrani kao ovogodišnji košarkaški prvaci Hrvatske pozovu svoje sportske rivale i njihove navijače da slijede ovaj primjer i cijepe se kao najučinkovitiji način zaštite od zaraze i njezina prijenosa“, kazao je Beroš i poručio da je to jedini način da se opet najesen nađemo i u sportskim dvoranama i u drugim prigodama.

Stožer: 125 novih slučajeva, 685.510 osoba primilo obje doze cjepiva

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 9 osoba je umrlo, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 35 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358.504 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 8132 umrle. Ukupno se oporavilo 349.244 osoba od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6445 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.074.221 osoba, od toga 4701 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2.087.157 doza cjepiva. Dosad su 1.401.647 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685.510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44.268 doza cjepiva, navodi Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izvor: Hina/HRT/Vlada

Pisane vijesti