Mirow: EBRD će nastaviti ulaganja u jugoistok Europe

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/mirow_ebrd_ce_nastaviti_ulaganja_u_jugoistok_europe.jpg

ZAGREB, 14. svibnja 2010. (Hina) - Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Thomas Mirow izjavio je danas u Zagrebu da će ta financijska institucija nastaviti s ulaganjima u jugoistok Europe i ocijenio da je toj regiji potrebna veća interregionalna suradnja, trgovina i bolje infrastrukturne veze.

"Pružio sam premijerima uvjerenja da će EBRD nastaviti sa svojim ulaganjima u regiju", rekao je Mirow novinarima nakon radnog ručka s čelnicima zemalja jugoistoka Europe koji je održan u okviru godišnje skupštine EBRD-a.

Na radnom ručku u zagrebačkom hotelu Esplanade, kojemu je uz Mirowa domaćin bila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, sudjelovali su premijeri Crne Gore, Srbije, BiH, Albanije i Makedonije te zamjenik premijera Moldavije.

Po riječima Mirowa, razgovarali su o tome kako unatoč gospodarskoj krizi nastaviti ujedinjavanje kontinenta, o nužnosti da Europa shvati potrebe svoga jugoistoka, kako postići veću interregionalnu suradnju, povećati trgovinu i poboljšati infrastrukturne veze među zemljama regije te što u tome pogledu može učiniti EBRD.

Zahvalivši premijerki Kosor na gostoprimstvu, Mirow je istaknuo da se skupština te financijske institucije održava "na presudnom mjestu u presudno vrijeme".

Premijerka Kosor je novinarima izjavila da održavanje skupštine EBRD-a u Zagrebu doživljava kao priznanje Hrvatskoj u koju je EBRD dosad uložio oko dvije milijarde eura u 100-njak projekata, a u kriznoj 2009. godini 245 milijuna eura.

Dodala je da će Hrvatska i EBRD u budućnosti surađivati na infrastrukturnim projektima, zaštiti okoliša i ulaganjima u gospodarstvo, osobito poduzetništvo.

Hrvatska premijerka je istaknula da je s kolegama iz regije razgovarala o gospodarskoj budućnosti ovog dijela Europe, o mogućnostima još jače povezanosti između zemalja regije i o suradnji na području infrastrukture.

"Zapravo smo govorili o početku nove knjige u suradnji naših zemalja što držim iznimno važnim", rekla je premijerka Kosor.



Pisane vijesti