Moldavija želi u CEFTA-u i podupire Hrvatski prijedlog

Moldavija se želi priključiti Srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) i u potpunosti podržava hrvatsku inicijativu za okupljanjem zemalja regije u toj organizaciji, izjavio je u četvrtak moldavski premijer Vasile Tarlev nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

KIŠINJEV, 16. veljače 2006. (Hina) - Moldavija se želi priključiti Srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) i u potpunosti podržava hrvatsku inicijativu za okupljanjem zemalja regije u toj organizaciji, izjavio je u četvrtak moldavski premijer Vasile Tarlev nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Suradnja u okviru CEFTA-e je vrlo važna, imajući u vidu zajedničku europsku budućnost i uz činjenicu da ovu inicijativu podupire Europska komisija i Pakt o stabilnosti", rekao je moldavski premijer.

"Želimo da se proširenje CEFTA-e dogodi u prvoj polovici ove godine i to je dogovor između rumunjskog, bugarskog premijera i mene", kazao je premijer Sanader. "To je podržao i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek, a o tome sam izvjestio i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. Očekujem da bi se tijekom proljetnih mjeseci u Bukureštu mogao dogoditi sastanak CEFTA-e o konkretnom proširenju na Moldaviju, Albaniju, SCG, Makedoniju i BiH", kazao je Sanader, koji boravi u dvodnevnom službnom posjetu Moldaviji.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih europskih država, koju gospodarske reforme tek čekaju, iako se pomaci u gospodarstvu osjećaju posljednjih godina. Ulazak u CEFTA-u Moldaviji bi mnogo značio, jer bi imala priliku surađivati sa zemljama jugoistoka Europe koje su gospodarski ipak znatno razvijenije, rekao je Tarlev.

Tarlev je također rekao da je Hrvatska primjer za sve zemlje u regiji kada je riječ o europskim integracijama i stoga smatra da su hrvatska iskustva dragocjena. "Moldavija ima veliki potencijal i uz potporu Hrvatske može postići dobre rezultate", rekao je Tarlev.

Sanader je rekao da će Hrvatska svoja iskustva rado prenijeti Moldaviji, dodavši da je stoga u Kišinjev stigao glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak.

"Moldavija i Hrvatska nemaju otvorena politička pitanja, ali postoji veliki potencijal za ekonomsku suradnju. Trenutačno je gospodarska razmjena vrlo mala i mi nismo, i ne možemo time biti zadovoljni. Zato je u Moldaviju došla skupina hrvatskih gospodarstvenika koji će u petak sudjelovati na moldavsko-hrvatskom gospodarskom forumu s ciljem unapređenja te suradnje", rekao je Sanader.

Moldavija želi i intenzivirati turističku suradnju s Hrvatskom, a posebno je zanimaju hrvatska iskustva vezana za tranziciju i privatizaciju, rekao je Tarlev.

Tijekom Sanaderova posjeta potpisani su i međudržavni ugovori o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine opojnim drogama i terorizmu. Također je potpisan sporazum o suradnji ministarstava gospodarstva na području industrije.

Sanader će u petak razgovarati i s predsjednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom, kao i predsjednikom parlamenta Marianom Lupuom.



Pisane vijesti