Moramo prilagoditi UN 21. stoljeću

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/22 rujna/HN20200922730525.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u videoporuci u povodu 75. godišnjice Ujedinjenih naroda da je potrebno prilagoditi UN 21. stoljeću te pozvao na reformu Vijeća sigurnosti i borbu protiv klimatskih promjena.

Ekselencije,
 
Danas obilježavamo događaj koji je bio prekretnica u povijesti modernog čovječanstva.
 
Prije 75 godina uspostavljen je novi međunarodni poredak, utemeljen na multilateralizmu i čvrsto ukorijenjen u pobjedničkom savezu protiv fašizma.
 
Nakon dva razorna svjetska rata, Ujedinjeni narodi izronili su iz pepela ratišta kao najbolja nada čovječanstva i temelj novog, boljeg svijeta.

Vrhovni ideal UN-a – postići pravedan i trajan mir za napaćeni ljudski rod – kao što je to inspirativno kazao predsjednik Truman na konferenciji u San Franciscu 1945. godine – nažalost nikada nije u potpunosti ostvaren.
 
Unatoč tome, Ujedinjeni narodi, njihova tijela i agencije, dokazali su svoju vrijednost u brojnim prigodama. Od Međunarodnog suda pravde, do UNICEF-a i UNESCO-a.
 
Ova izrazito važna prigoda nije samo prilika osvrnuti se na prošlost; ona je prije svega prilika za gledati unaprijed, na korist mladim generacijama i onima koji se još nisu rodili.
 
Danas živimo u znatno drugačijem svijetu nego prije 75 godina. Tehnološka revolucija iz temelja je promijenila i unaprijedila naše živote. No nesreće koje su opsjedale svijet u jesen 1945., glad i siromaštvo, bolest i izbjeglice, i dalje opterećuju dijelove naše planete.
 
Ipak, u posljednjih 75 godina postignut je nezabilježen napredak.
 
Na kraju II svjetskog rata, dva od tri čovjeka na svijetu živjela su u ekstremnom siromaštvu. Danas je ovaj udio pao na manje od 1 od 10, a do 2030. godine bi se trebao dodatno smanjiti na 1 od 16 osoba.
 
Promjene kroz koje prolazimo dubinskoge su i dalekosežne. U tih se 75 godina svjetsko stanovništvo utrostručilo, globalna potrošnja energije i globalne emisije CO2 iz fosilnih goriva povećale su se za šest puta, a razina mora porasla je za 15 cm i očekuje se daljnji rast.
 
To je razlog zašto su klimatske promjene jedno od ključnih područja za budućnost ljudske rase. Ovdje si ne možemo priuštiti poraz.
 
Moramo se prilagoditi novoj realnosti, pronaći načina da odgovorimo na nove izazove, uberemo koristi novih tehnologija, postignemo sve ciljeve održivog razvoja i izbjegnemo zamke prošlosti.
 
Moramo Ujedinjene narode učiniti prikladnima za 21. stoljeće.
 
Hrvatska je snažan pobornik reformi UN-a, usmjerenih ka jačanju naše organizacije i kovanju multilateralizma.

Revitalizacija Ujedinjenih naroda mora ići dalje od Opće skupštine. Reforma Vijeća sigurnosti odavno je potrebna.
 
Naša povijesna godišnjica bi također trebala biti prilika za ponovno sagledavanje Povelje UN-a, kako bismo odgovorili na potrebe i realnosti novoga doba.
 
Iskoristimo 75. sjednicu Opće skupštine kao odskočnu dasku za to.

Hrvatska je, kao država članica UN-a od 1992. godine, spremna nastaviti aktivno doprinositi svim nastojanjima da se naša organizacija unaprijedi te da se sačuva njezina relevantnost na globalnoj razini u desetljećima koja su pred nama.
 
Hvala.



Pisane vijesti | Andrej Plenković