Murganić o smrti djevojčice: Stručnjaci će procijeniti kompetencije roditelja

Nakon uručivanja službenih vozila obiteljskim centrima u nekoliko županija, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić osvrnula se na smrt četverogodišnje djevojčice u Rovinju koju ju je otac ostavio u automobilu na visokoj temperaturi.

Ministrica je izjavila da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece.

"Riječki Centar za socijalnu skrb 'duboko je ušao u tu obitelj' čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj, već kada se saznalo da je otac ostavio dijete u automobilu. Sada je na stručnjacima da procijene koje su kompetencije roditelja za skrb o ostalo dvoje djece i donesu odluke", rekla je Murganić.

Napomenula je da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji. "Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj", kazala je ministrica.

Apel samohranim majkama i mladim obiteljima

Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, Murganić je izrazila zgražanje rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo".

Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka.

Murganić je ponovno apelirala na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć.

"U ovom slučaju bilo bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom", kazala je ministrica.     

Radimo sveobuhvatnu obiteljsku procjenu

Ravnateljica zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Tatjana Brozić Perić rekla je novinarima da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu.

"Kriminalistička obrada je u tijeku, moramo vidjeti kako će to završiti u odnosu na majku i njenu širu obitelj. Mi radimo sveobuhvatnu obiteljsku procjenu, nakon čega ćemo predložiti mjere sudu. Vjerojatno ćemo predložiti da dijete ide u instituciju na kraće vrijeme", rekla je Brozić Perić.

Na pitanje je li se ranije moglo nešto primijetiti odgovorila je da takve vrste povreda svaka službena osoba koja dođe u kontakt s djetetom, bilo u zdravstvenim ili odgojno-obrazovnim institucijama, može i treba vidjeti.  

"Kad je u pitanju Centar za socijalnu skrb i najmanja dojava bila bi dovoljna da se ode na teren i provjeri što se događa", rekla je i istaknula kako u tom slučaju to njima nije dojavljeno.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nada Murganić