MVEP: Evakuirano osmero Hrvata iz Afganistana

Evakuirano je osmero hrvatskih državljana iz Afganistana, a povratak ostalih očekuje se danas i idućih dana, priopćio je MVEP u ponedjeljak.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba objavio je u ponedjeljak da je ukrajinskim zrakoplovom osiguran povratak državljana Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana, ali nije naveo broj putnika na letu. 

MVEP je potvrdio da je ukrajinski zrakoplov evakuirao jednog Hrvata.  

"MVEP koristi prigodu zahvaliti ukrajinskim vlastima, koje su omogućile povratak hrvatskog državljana, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Afganistana", navodi se u priopćenju. 

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija. 

Povratak preostalih hrvatskih državljana očekuje se danas i idućih dana, najavio je MVEP. 

MVEP putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim članicama EU-a, dok diplomatsko-konzularna predstavništva RH, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, "pružaju sve potrebne informacije i pomoć pri povratku hrvatskih državljana svojim kućama", dodaju u priopćenju. 

Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman