Na sutrašnjoj sjednici Vlade odluka o novom konzultantu za otkup dionica INA-e od mađarskog MOL-a

  • Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/31 srpnja/VRH_7855.JPG

U Banskim dvorima danas je održana je sjednica Savjeta za pregovore s MOL-om vezane uz otkup dionica INA-e. Nakon sjednice, izjave za medije dali su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Imali smo danas jednu jedinu točku. To je bio prijedlog odluke – koja bi onda trebala biti uvrštena i na dnevni red sjednice Vlade, a to je odabir novog savjetnika za ovu fazu analize, pregovora i razgovora, odnosno cijeli proces što se tiče otkupa dionica INA-e od MOL-a", naglasio je Marić.
 
Podsjetio je na odluku u kojoj je bio odabran konzorcij triju banaka, odnosno financijskih institucija, Morgan Stanley, Intensa Sanpaolo i Privredna banka Zagreb.
 
"Tijekom vremena, s obzirom da u konačnici nismo postigli suglasje o shvaćanju i svemu onome što je trebalo inkorporirati u sami ugovor o zastupanju, odnosno ugovor između dvije strane, poglavito po pitanju određenih tehničkih aspekata samog angažiranja ostalih savjetnika i cijelog procesa koji je vezan uz dosta važnu fazu tih razgovora, odlučili smo taj proces korigirati. Odlučili smo se obnoviti razgovore s ostalima koji su sudjelovali u užem krugu kada smo imali prvi proces i u konačnici sada je odluka da u ovaj proces idemo s novim konzultantom, a to je Lazard", kazao je Marić.
 
Osigurana sredstva za angažman konzultanata
 
Marić je naglasio da se ne može prihvatiti konstatacija "da se ništa nije radilo u proteklom razdoblju", napomenuvši da su sve ovo vrijeme tekli pregovori i razgovori.
 
"Oni nisu rezultirali efektom koji bi značio potpisivanje ugovora", kazao je, poručivši da za porezne obveznike nema gubitka financijskih sredstava.
 
Na pitanje novinara vezano za novac  za otkup dionica, Marić je rekao da će o tome razgovarati.
 
"Što se tiče angažmana konzultanata, za to su sredstva osigurana. Ovo je proces koji ne uključuje samo jednu, već dvije strane", rekao je.
 
"Proces dubinskog snimanja trebao bi dati neke dodatne odgovore i inpute o ključnoj varijabli, a to je evaluacija same kompanije. U konačnici, vidjeti je li to prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. To će se sve znati kada napravimo proces dubinskog snimanja, odnosno kada sjednemo za stol ", istaknuo je Marić.
 
Upitan je li aktualni strateški partner još uvijek u igri, rekao je da  nisu zatvorena vrata ni takvoj opciji.
 
Definirani svi detalji
 
Ministar Ćorić rekao je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade, uz odluku da se ide s Lazardom, biti donesena odluka da potpredsjednik Vlade Marić i on s hrvatske strane potpišu u narednom razdoblju ugovor.
 
Na pitanje novinara što se očekuje od savjetnika da bi se izbjegla situacija otprije godinu dana, ministar Ćorić je kazao da se ona već izbjegla, budući da su u razgovorima definirani svi detalji.
 
"U tom kontekstu, vjerujem da neće biti nikakvih problema", dodao je.
 
Što se tiče financijskih učinaka ovog ugovora na Republiku Hrvatsku, Ćorić je izvijestio da je ugovor determiniran kroz nekoliko faza te da može koštati najviše devet milijuna eura.
Na upit o rokovima rokovima, o fazi due diligenca istaknuo je da je druga strana u stanju ga izvršiti u roku od šest mjeseci.
 
"Dopustite, međutim, da to može trajati koji dan kraće ili dulje. U svakom slučaju, želimo tijekom prvog kvartala sljedeće godine dovršiti ovaj dio procesa i izaći pred drugu stranu s našom ponudom", istaknuo je. Najavio je pritom da će ugovor s novim konzultantom biti potpisan u sljedećim danima.
 
Poslovanje INA-e ide u dobrom smjeru
 
Ministar Ćorić podsjetio je da je Božić 2016. bio trenutak objave namjere i želje otkupa dionica od mađarskog MOL-a te je prisnažio da su se u međuvremenu Hrvatska i Vlada suočile s nizom izazova.
 
"Jesmo li zaboravili kako je izgledala 2017. godina i situacija s Agrokorom? Mi nismo jer smo to na neki način živjeli gotovo svaki dan. Dakle, u tom kontekstu ovaj izazov, koji je cijelo vrijeme bio pred nama, sada polako privodimo kraju, barem u ovom administrativnom dijelu", rekao je. 
 
Pojasnio je da kada je riječ o otkupu dionica od mađarskog MOL-a, to je proces između Republike Hrvatske i privatne kompanije. Kada se pak govori o mađarskom ulasku u vlasništvo LNG-a, riječ je o odnosima dviju država.
 
"Na stolu je mađarska ponuda za kupnju 25 posto dionica LNG-a", kazao je, dodavši da je na stolu i zahtjev Republike Hrvatske da mađarska strana, u sklopu ove ponude, razmisli o zakupu kapaciteta na LNG-u Hrvatska.

Novinare je zanimalo trpi li INA štetu s obzirom na trajanje postupka, Ćorić je odgovorio da ne trpi jer je u međuvremenu učinjeno sve da poslovanje INA-e ide u dobrom smjeru.
 
"Rezultati INA-e za prošlu godinu bili su vrlo dobri. Nadamo se da će se uspješno poslovanje INA-e nastaviti i u daljnjem razdoblju", rekao je, poručivši da će hrvatska strana i dalje inzistirati na INA-i kao vertikalno integriranoj kompaniji.



Pisane vijesti | Zdravko Marić