Kujundžić na polaganju kamena temeljca za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Izgradnjom Centra za sigurnost i kvalitetu hrane moći će se po prvi put sa sigurnošću odrediti je li određeni prehrambeni proizvod uistinu hrvatski i iz kojeg dijela zemlje potječe, naglašeno je danas prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju centra.

Investicija izgradnje centra vrijedna je oko 90 milijuna kuna, od čega je oko 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, dok je Grad Zagreb osigurao oko 30 milijuna kuna.

S ciljem znanstvenog utvrđivanja kvalitete, ispravnosti i izvornosti hrane na području cijele Hrvatske, projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuo je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Milan Kujundžić upozorio je na predviđanja o dvostrukom povećanju broja oboljelih od karcinoma u idućih 20 godina istaknuvši kako jedan od etioloških čimbenika koji najviše tome doprinosi su toksini koje uzimamo hranom i pićem.

"Na usta, ne znajući i skupo plaćajući, zapravo unosimo i otrov koji će izazvati u nama i našoj djeci karcinom i u tome je, s medicinskog aspekta nevjerojatna veličina ovog projekta", naglasio je Kujundžić.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar rekao je da u vrijeme kada se govori o globalnoj debljini i pandemiji šećerne bolesti iznimno važno što jedemo i odakle dolaze proizvodi koje jedemo. "U sljedeće 4 godine koliko traje projekt mapirat ćemo cijelu Hrvatsku, pri čemu će domaći medari i uljari besplatno raditi analize geografskog podrijetla", najavio je.

Naglasio je i kako je to najveće ulaganje u sustav javnoga zdravstva u posljednjih 50 godina u Hrvatskoj.

Dekan Agronomskog fakulteta Zagreb Zoran Grgić kazao je kako je iskorak prema području sigurnosti hrane bio logičan potez, zahvalivši svima koji su omogućili projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.
 
Izvor: Hina / Vlada

 

Pisane vijesti | Milan Kujundžić