Na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade HAZU-a

U povodu dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), 29. travnja, danas je održana svečana sjednica HAZU-a u Preporodnoj dvorani Narodnog doma, a predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, nakon prigodnog govora, uručio je nagrade HAZU-a dobitnicima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2005.

ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - U povodu dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), 29. travnja, danas je održana svečana sjednica HAZU-a u Preporodnoj dvorani Narodnog doma, a predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, nakon prigodnog govora, uručio je nagrade HAZU-a dobitnicima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2005.

Svečanoj sjednici bili su nazočni predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, jedan od najstarijih članova akademije i donator, književnik Dragutin Tadijanović i drugi.

Akademik Moguš podsjetio da HAZU ove godine slavi svoj 145. rođendan, u znak sjećanja na znameniti govor Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja HAZU-a, znanstvenika i donatora u Hrvatskom saboru 29. travnja 1861., kada je iznio svoj nacrt o stvaranju znanstvenog i umjetničkog zavoda, odnosno akademije.

"Strossmayerovo djelovanje proizlazilo je iz njegova biskupskog gesla 'Sve za vjeru i domovinu' ", rekao je predsjednik HAZU-a i naveo da mu je posebno bila važna sloboda samoodlučivanja, ali ne samo u đakovačkim ili hrvatskim okvirima, nego i u odnosu prema Beču i Pešti te njegov odnos prema jeziku kao načinu mišljenja u kojem se - kako je isticao - "duša i serce naroda u svojoj bitnosti pokazuje".

Strossmayer je bio i čovjek budućnosti, a njegova razmišljanja su i danas aktualna, rekao je Moguš navodeći njegove tvrdnje o Akademiji znanosti koja ima biti "stjecište i utočište" mnogim znanostima i umovima te njegovati sveučilišnu omladinu sa "svestranim izboraženjem uma", a ne samo za "praktičnu porabu i državne službe".

Nakon prigodnog govora akademik Moguš je uručio Nagrade HAZU-a dobitnicima za 2005.

Za područje društvenih znanosti nagradu su dobili dr. sc. Stjepan Ćosić i dr.sc. Nenad Vekarić za knjigu "Dubrovačka vlastela između roda i države: salamankezi i sorbonezi"; za područje prirodnih znanosti i matematike dvije nagrade su dobili dr. sc. Svetozar Musić i dr. sc. Ivo Velić, obojica za cjelokupni znanstveni rad, a za područje medicinskih znanosti prof. dr. sc. Vladimir Savić, također za cjelokupni znanstveni rad.

Za područje filoloških znanosti nagradu je dobila doc.dr.sc. Mira Menac Mihalić za knjigu Frazeologija novoštokavskih ikavskih govora u Hrvatskoj, a za područje književnosti prof.dr.sc. Zvonimir Bartolić za knjigu Katarine Zrinski Putni tovaruš (tri sveska).

Dobitnik nagrade za područje likovnih umjetnosti je akademski slikar Mladen Galić za cjelokupni umjetnički rad; za područje glazbene umjetnosti skladatelj i pijanist Nikola Glassl za djelo Sinfonietta drammatica za gudački orkestar i cjelokupni umjetnički rad.

Za područje tehničkih znanosti nagradu je dobio prof.dr.sc. Jurica Sorić za cjelokupni znanstveni rad.

U ime nagrađenih zahvalio je Zvonimir Bartolić, a prigodni program uveličao je Zagrebački kvartet saksofona, koji je izveo "Tri minijature" Nikole Glassla.



Pisane vijesti