Nabava osam helikoptera Black Hawk velik i bitan trenutak za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/13 ozujka/Anušić 13.3..jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić danas je u vojarni Lučko, prilikom potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupnji osam zrakoplova UH-60M Black Hawk, rekao kako nabava ovih helikoptera predstavlja velik i bitan trenutak za Oružane snage Republike Hrvatske i za Hrvatsku.

"Ovo je velik i bitan trenutak za oružane snage, za cijelu Hrvatsku i potvrda savezništva i odlične suradnje sa SAD-om", poručio je Anušić.
 
Ministar obrane je napomenuo kako suradnja hrvatskih oružanih snaga sa SAD-om traje još od Domovinskog rata.
 
"Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato trebamo znati tko je saveznik Hrvatske, tko je joj pomogao kad joj je trebala pomoć. Pobjednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti", dodao je.
 
Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 milijuna američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri nabavom iz hrvatskog državnog proračuna.
 
Financijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a Ministarstvo obrane će u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. osigurati preostali iznos.
 
Svi helikopteri s opremom trebali bi biti isporučeni Hrvatskoj tijekom 2028.
 
Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, od kojih je dva donirala američka vlada.
 
Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes kazala je kako helikopteri Black Hawk predstavljaju znatno ulaganje u sigurnost i obranu, te da je riječ o jednoj od najučinkovitijih takvih letjelica.
 
„Nabavom helikoptera Black Hawk naš će snažni saveznik biti još jači“, istaknula je veleposlanica.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti