Nacionalnim manjinama 10 posto više proračunskog novca

Vladin Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je danas donio odluku o raspodjeli proračunskih sredstava manjinama po načelu svakome 10 posto više novca nego lani.

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Vladin Savjet za nacionalne manjine jednoglasno je danas donio odluku o raspodjeli proračunskih sredstava manjinama po načelu svakome 10 posto više novca nego lani.

Riječ je o 24,5 milijuna kuna osiguranih u ovogodišnjem državnom proračunu za nevladine udruge i ustanove nacionalnih manjina.

Najviše proračunskog novca, 6, 4 milijuna kuna dobili su Srbi - Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko narodno vijeće, Srpski demokratski forum, Zajedničko vijeće općina iz Vukovara i Narodno vijeće Srba.

Talijani su dobili 5,1 milijun kuna, Mađari 2,7, Česi 2,4 milijuna, Romi 1,2, Slovaci oko milijun kuna kao i Rusini i Ukrajinci. Bošnjaci su dobili oko 850 tisuća kuna, Albanci oko 559, Makedonci, Slovenci i Crnogorci oko 500, Nijemci i Austrijanci oko 470, a isti su iznos dobili i Židovi.

Bugari su dobili 48.000 kuna, Poljaci 37.000, a Rusi 32.000 kuna.

Milorad Pupovac je upozorio na problem pojavljivanja "govora mržnje" u nekim listovima udruga koji se financiraju iz proračuna. Na savjetu je rečeno da je list Saveza mađarskih udruga već zbog toga bio prozivan, a da za njim ne zaostaje niti list Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Savjet je zaključio da se zbog toga porazgovara s predsjednicima obje udruge, da se i dalje prati što se objavljuje u listovima nacionalnih manjina te da se do lipnja održi tematska sjednica o kriterijima financiranja udruga za iduću godinu.

Savjet je usvojio Izvješće HRT-a o provođenju projekta edukacije manjinskih novinara. Urednica "Prizme" Daniela Draštata rekla je da će sedmero mladih novinara nacionalnih manjina, koji su udovoljili kriterijima edukacije, dobiti honorarni posao na HRT-u.

Pupovac je rekao da je to "prvi korak", ali da je još daleko od toga da manjine uređuju emisije.

Ustvrdio je da "prilozi na HTV-u, emitirani u udarnim terminima siju etničko nepovjerenje s isključivo desničarskim, na momente i s fašistoidnih pozicija". To je, dodao je,"atak na politiku Vlade jer se vraća jezik koji se godinama nije čuo".

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer rekao je da su još prije nove godine zatražili sastanak s čelništvom HRT-a, ali da se do danas nisu sastali.



Pisane vijesti