Napravili smo velike napore za kontrolu vanjske granice, o mogućem novom migrantskom valu savjetujemo se s partnerima

"Hrvatska se savjetuje s partnerima iz EU-a i NATO saveza oko potencijalnog novog migrantskog vala," rekao je u subotu predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da je Turska migrantima otvorila granice prema Europi. 
 
"Sinoć sam se čuo s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažirane da kontroliraju svoje granice prema toj zemlji", rekao je premijer, potvrdivši kako je kriza kod Idliba generirala novi potencijalni izbjeglički val. 
 
"Konzultiramo se sa svim kolegama unutar Europske unije i NATO saveza", rekao je predsjednik Vlade. 
 
Erdogan je u subotu objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18 tisuća već na putu prema Europi. 
 
Političko-diplomatskim naporima protiv novog ozbiljnijeg migracijskog vala
 
EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi. 
 
"Hrvatska je dosad napravila velike napore da kontrolira vanjsku granicu ne samo kroz pripreme za Schengen, nego 6.500 policajaca, 271 milijun eura povučen iz europskih fondova za jačanje sposobnosti, tehničke opreme, termovizijske kamere, svega onoga što policajci trebaju imati", kazao je Plenković ocijenivši kako su potrebni "prije svega političko-diplomatski napori prema predsjedniku Erdoganu da ne dođe do jednog ozbiljnijeg migracijskog vala prema Europi kroz istočno-mediteransku i zapadno-balkansku rutu".
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković