Nastavljen rad Croatia Summita

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/nastavljen_rad_croatia_summita.jpg

DUBROVNIK, 9. srpnja 2011. (Hina) - Novi okvir za poticanje gospodarskog razvoja nakon globalne gospodarske krize podrazumijeva stvaranje povoljne klime za ulagače kako bi se pojačala konkurentnost na jugoistoku Europe, složili su se u subotu sudionici panel-rasprave o gospodarstvu drugoga dana Croatia Summita u Dubrovniku.

Nužno je prepoznati potencijal za investicije koje će biti glavni pokretač razvoja u jugoistočnoj Europi, a posebno u Hrvatskoj, rekao je hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač. Po njegovim riječima, hrvatski su prioriteti privlačenje ulaganja u energetiku, prometnu infrastrukturu, poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Članstvo u Uniji važno je, ali treba izbjeći rašireno vjerovanje da će ulaskom u EU strana ulganja poteći. Za to je potrebna povoljna klima koju Hrvatska treba osigurati, rekao je austrijski ministar vanjksih poslova Michael Spindelegger.

Po njegovim riječima, nužno je prestati razmišljati u relacijama nacionalnih gospodarstava i orijentirati se na tržište od otprilike 25 milijuna ljudi. "Ne smijemo razmišljati u nacionalnim relacijama nego u relacijama regionalnih tržišta i subekonomija. Gospodarska regija s 25 milijuna potrošača golema je prednost", rekao je.

"Na temelju zajedničke povijesti, kulture i načina razmišljanja o pooslovanju ta će regija automatski krenuti u smjeru gospodarskog klastera. To je komparativna prednost zapadnoga Balkana u odnosu na druga područja. U tome geografija igra važnu ulogu", rekao je austrijski ministar koji i svoju zemlju drži integralnim dijelom regije. "U kontekstu dunavsko-panonsko-mediteranskog područja i Austrija je integralni dio Balkana".

Regija se mora profilirati kao trajno stabilna i predvidiva kako bi privukla strana ulaganja, rekao je Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća za regionalni razvoj. "Nužno je profiliranje regije kao trajno stabilne i predvidive. Za to je nužno riješiti otvorena pitanja i uspostaviti vladavinu prava", rekao je. "Veće međunarodne financijske injekcije neće biti ako intraregionalna suradnja izostane", rekao je Biščević.

Drugi dan Croatia Summmita 2011. nastavlja se panel-raspravama o sigurnosti na Sredozemlju u svjetlu nedavnih ustanaka u arapskome svijetu te o perpektivi širenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe.



Pisane vijesti