Neuspješno završen proces mirenja Vlade i četiri sindikata javnih službi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/neuspjesno_zavrsen_proces_mirenja_vlade_i_cetiri_sindikata_javnih_sluzbi.jpg

U Banskim dvorima danas je održan zadnji sastanak radi provođenja postupka mirenja Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i četiriju sindikata javnih službi, koji je završen neuspješno. „Obje strane su potvrdile da ostaju prvi svojim stavovima, što za nas znači završetak procesa mirenja“, rekao je u izjavi za novinare nakon sastanka potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Neven Mimica.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da je Vlada ovim pregovorima i procesu mirenja pristupila kao partnerskom odnosu i u dobroj vjeri. „Predložili smo sindikalnoj strani da se zajednički obvežemo svake godine prije donošenja proračuna pregovarati o isplati onih prava koja su predloženim dodatkom u ove dvije godine obustavljena“, pojasnio je potpredsjednik ističući kako Vlada nije odbila pregovarati o sredstvima koja se umanjuju, ali ne može unaprijed prihvatiti određenu obvezu da se ta sredstva isplate naknadno, ne znajući kakva će biti gospodarska situacija ubuduće i kakve će to obveze biti za bilo koju buduću vladu. „Sada smo u situaciji kada smo iscrpili sve mogućnosti dogovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru i o dodacima na Temeljni kolektivni ugovor, i mi ćemo nakon današnjeg zaključenja procesa mirenja, u skladu sa zakonskim propisima o kolektivnom pregovaranju, iskoristiti sve daljnje mogućnosti koje u krajnjem slučaju trebaju dovesti do ostvarenja onog zadanoga cilja, uštede koje je nužno ostvariti u ovoj i idućoj godini“, kazao je Mimica. Uštede će biti ostvarene najvjerojatnije odlukom Vlade o raskidu Temeljnog kolektivnog ugovora i o predlaganju novog te formiranju pregovaračkoga tima sindikata u skladu s novim Zakonom o reprezentativnosti. „Ovaj Temeljni kolektivni ugovor unutar tri mjeseca od otkazivanja će prestati vrijediti, a mi se nadamo da ćemo u međuvremenu postići sporazum i dogovor o prijedlogu novog temeljnog kolektivnog ugovora“, zaključio je potpredsjednik Mimica.

Ministar Mirando Mrsić kao osnovni problem ovih pregovora istaknuo je nemogućnost dogovora oko toga da se sredstva koja bi se jednokratno uskratila, dakle isplata božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, vrate jednog dana kada situacija bude bolje. „Dakle, Vlada je više puta rekla da o svemu možemo razgovarati, ali da o tome ne možemo i to je bio osnovni i glavni prijepor zašto se ne može krenuti dalje u pregovore, jednostavno se u tome ne možemo usuglasiti“, rekao je ministar Mrsić i dodao kako će pregovarački odbori opet morati sjesti za stol i da će Vlada nastaviti pregovarati u dobroj vjeri, s ciljem očuvanja radnih mjesta, kreditnog rejtinga i plaća.

Na pitanje novinara, ministar je pojasnio da novi Temeljni kolektivni ugovor ne znači smanjivanje plaća. „Mi smo predložili, što nisu prihvatili, da imaju Temeljni kolektivni ugovor sljedeće 4 godine, sa svim pravima koja su unutra, s tim da se dodatkom suspendira isplata određenih prava za ovu i sljedeću godinu, isto kao što smo imali s državnim službenicima i namještenicima. Ništa više, ništa manje. Postoji opasnost da javne službe ostanu bez temeljnog kolektivnog ugovora, ako se u međuvremenu ne dogovorimo o novom“, rekao je. Pojasnio je i da nije točno da se pri definiranju naknade za prijevoz ljudima koji moraju putovati na radno mjesto vlastitim automobilom to onemogućuje. „Naprotiv,“ kazao je ministar, „omogućuje se, samo se uvodi veća kontrola, jednako kao što smo dogovorili s državnim službenicima i namještenicima“.



Pisane vijesti