Nezaposlenost u kolovozu na godišnjoj razini smanjena za 1,3 postotna boda

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj blago je smanjena u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec dok je na razini Europske unije ostala nepromijenjena, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u kolovozu iznosila 15,5 posto, što znači da je smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, pokazuju podaci Eurostata. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz smanjena je za 1,3 postotna boda.

Prema Eurostatu raspoloživim podacima, bez posla je u kolovozu bilo 295 tisuća hrvatskih građana, 3.000 manje nego u prethodnom mjesecu. U usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom njihov je broj smanjen za 28 tisuća.

Prema Eurostatovom je izvješću Hrvatska zadržala mjesto u skupini zemalja s najvišim sezonski prilagođenim stopama nezaposlenosti izračunatim ILO-vom metodologijom, koju predvodi Grčka sa stopom nezaposlenosti od 25,2 posto u lipnju. Slijedi Španjolska sa kolovoškom stopom nezaposlenosti od 22,2 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti u kolovozu među zemljama EU-a zabilježila Njemačka, od 4,5 posto. Slijede Češka s pet posto i Malta s 5,1 posto.

Najviše je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz smanjena stopa nezaposlenosti u Estoniji, za 2,3 postotna boda, Slovačkoj, za 2,1 postotni bod, i Španjolskoj, za dva postotna boda. Višu stopu u promatranom razdoblju zabilježile su Finska, Francuska, Belgija i Austrija, u rasponu od 0,9 do 0,1 postotni bod.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti iznosila je u kolovozu 9,5 posto, što znači da je ostala nepromijenjena drugi mjesec zaredom. Njezina se vrijednost nije mijenjala ni u eurozoni, gdje je iznosila 11,0 posto.

U EU28 je u kolovozu bez posla bilo ukupno 23,022 milijuna građana, od čega njih 17,603 milijuna u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu. U odnosu na srpanj njihov je broj smanjen za 33 tisuće u EU, odnosno za tisuću u eurozoni.

Među mladima, odnosno u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u kolovozu 20,4 posto, kao i prethodni mjesec. U eurozoni je u odnosu na srpanj blago porasla, za jedan postotni bod, na 22,3 posto.

Bez posla je u EU28 u kolovozu bio 4,61 milijun mladih, od čega njih 3,131 milijun u eurozoni. Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 448 tisuća u EU28, te za 262 tisuće u eurozoni.

Skupinu zemalja EU-a s najvišim stopama nezaposlenosti u toj dobnoj skupini predvodi Španjolska sa 48,8 posto. Slijedi Grčka sa 48,3 posto u lipnju 2015., Hrvatska sa 43,5 posto u drugom tromjesečju, te Italija, sa 40,7 posto.

Najniže stope nezaposlenosti među mladima bilježile su u kolovozu Njemačka, Austrija, Nizozemska i Danska, u rasponu od 7,0 do 11,4 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Tekst: Hina 

Stranica