Nitko nije veći saveznik BiH od Hrvatske, imamo ustavnu obvezu brinuti o Hrvatima u BiH

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/8 prosinac/IMG_6032.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako u Daytonu nikada nitko nije mislio da će se odredbama Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva.

Nećemo odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer Plenković naglasio je da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.
 
"Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti"; poručio je. Dodao je da nitko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH, niti joj je veći prijatelj i saveznik, niti joj je više konkretno pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU.
 
Plenković je istaknuo da Republika Hrvatska, koja je potpisnica Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje, ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u BiH. Ocijenio je da izigravanje duha i jezika Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma nije dobro za demokraciju u BiH.
 
"Nikada u Daytonu nitko nije mislio da će se takvim odredbama u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva. To nema smisla", poručio je predsjednik hrvatske Vlade.
 
Plenković je istaknuo da pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH pokazuje kako je angažman i akcija hrvatske Vlade bila tako snažna da su osjetili potrebu nešto reći.
 
Dodao je i da su bivši visoki predstavnici, Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu.
 
Na pitanje kako komentira činjenicu što bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podržava pismo bivših visokih predstavnika u BiH, Plenković je odgovorio da će taj "film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj".
 
Zdravko Marić ne odlazi iz Vlade
 
Predsjednik Vlade komentirao je i spekulacije o odlasku iz Vlade ministra financija Zdravka Marića. 
 
"Nema odlaska",  rekao je Plenković novinarima, upitan je li razgovarao s Marićem oko njegova navodnog odlaska iz Vlade prije kraja mandata, što spominju pojedini mediji.
 
Nabava F-16 bila je sustavna, temeljita i detaljna
 
Vezano uz nabavu izraelskih F-16 aviona, Plenković je ponovio da je sve što je Hrvatska u tom procesu napravila bilo sustavno, temeljito i detaljno, a da otvorena pitanja, ako između njih postoje, moraju riješiti Izrael i SAD.  
 

Pisane vijesti