Nogometni klub "Split" proslavio 95-ti rođendan

Nogometni klub "Split", utemeljen 1912. godine, nekoliko mjeseci nakon Hajduka, danas je u splitskom HNK-u proslavio 95. rođendan.

SPLIT, 14. travnja 2007. (Hina) - Nogometni klub "Split", utemeljen 1912. godine, nekoliko mjeseci nakon Hajduka, danas je u splitskom HNK-u proslavio 95. rođendan.

Proslavu su organizirali prijatelji kluba uz veliku pomoć hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je i pokrovitelj proslave, koju je svojom nazočnošću uveličao. Primajući zlatni grb nogometnog kluba Split Sanader je kazao kako je ovaj klub kroz cijelu njegovu povijest krasilo poštenje, iskrenost i ljudskost.

"Split je i jedinstveni sportski grad, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a to dokazuje i činjenica da su u jednom trenutku u vodećoj svjetskoj ligi NBA imali čak tri košarkaša iz Splita odjednom, a danas je u NK 'Splitu' registrirano 350 djece koji igraju nogomet, a uči ih 15 trenera i to je razlog zbog kojeg ćemo i mi, ali i Hajduk i Hrvatski nogometni savez pomoći klubu koji je nekada igrao u Prvoj ligi", kazao je premijer Sanader.

Generacije nogometaša "Splita", koji je dao izuzetna imena hrvatskom, a nekad i jugoslavenskom nogometu, pozdravio je i gradonačelnik Splita Zvone Puljić te župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader koji su dobili zahvalnice kluba.

Zlatni grb kluba dobio je, uz premijera Sanadera, 90-godišnji Ivo Alujević koji je 70 godina proveo kao igrač i dužnosnik nogometnog kluba "Split".

Predsjednik nogometnog kluba "Split" Žarko Mihaljević govorio je o bogatoj povijesti kluba koji nikada nije promijenio kurs i uvijek je ostao odgojitelj splitske mladeži.

"Klub je trenutačno u četvrtoj ligi i već petu godinu pod stečajem, ali se nismo predali i klub i dalje, uz pomoć prijatelja, djeluje", kazao je Mihaljević podsjetivši kako kroz povijest klub nikada nije bio miljenik vlasti, a često su mu podmetane noge sve do prošle godine kada je premijer Sanader "pružio ruku klubu svog djetinjstva" utemeljenom prije 95 godina u njegovoj Plinarskoj ulici.

Na svečanoj akademiji, kojoj su nazočili i potpredsjednik Sabora Luka Babić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, prikazan je film o povijesti NK "Split" te izeden prigodni koncert klapa Brodosplit i miješane klape Filip Dević.



Pisane vijesti