Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/3 srpnja/Naslovna.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednicu Vlade Kraljevine Norveške Ernu Solberg. Razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, daljnjem jačanju gospodarske suradnje te aktualnim temama na razini NATO-a i Europske unije. Izražena je i potpora zemljama jugoistoka Europe na njihovom europskom putu.

Nakon sastanka dvaju izaslanstava, u nazočnosti dvaju predsjednika Vlada, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto potpisale su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Norveške o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka. Memorandum o razumijevanju o provedbi Norveškog financijskog mehanizma 2014.–2021. između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške te Memorandum o razumijevanju o provedbi EEA financijskog mehanizma 2014.–2021. između Hrvatske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna potpisale su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto.
 
U izjavi za medije, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednice Vlade Erne Solberg, kazavši da je riječ o prvom bilateralnom susretu između predsjednika vlada Norveške i Hrvatske nakon 18 godina. Naglasio je da su Hrvatska i Norveška prijateljske zemlje i saveznice u okviru NATO-a.
 
"Drago mi je da ovaj posjet dolazi tjedan dana prije sastanka na vrhu NATO-a, koji će se održati u Bruxellesu", dodao je.
 
"Hrvatska ima ključnu ulogu u širenju stabilnosti", kazala je predsjednica norveške Vlade, govoreći o potpori zemljama jugoistoka Europe na njihovom euroatlantskom putu.
 
Izraženo je i zadovoljstvo kontinuiranim povećanjem gospodarske razmjene između Norveške i Hrvatske. Predsjednica norveške Vlade istaknula je da je gospodarska suradnja između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju narasla za 30 posto, no da postoji veliki potencijal daljnjeg jačanja, osobito u plavom i zelenom sektoru. 

Treća najomiljenija destinacija
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo danas potpisanim sporazumima. Pojasnio je da je Memorandumom o razumijevanju o provedbi Norveškog financijskog mehanizma svojevrsni fond za potporu razvoju Hrvatske. "Vrijednost tih sredstava prelazi 100 milijuna eura nastavno na podršku koju nam je Norveška davala i u vrijeme dok nismo bili članica Europske unije", kazao je premijer, dodavši da je riječ o značajnom doprinosu razvoju Hrvatske u nizu područja, od obrazovanja, energetske učinkovitosti, klimatskih promjena te drugih područja na kojima dvije države čvrsto surađuju. Premijerka Norveške dodala je da će taj instrument ojačati odnose i na području pravosuđa i civilnog društva, dok je Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka pokazatelj povjerenja između dviju zemalja.
 
Dvoje premijera izrazili su zadovoljstvo što je Hrvatska postala treća najomiljenija destinacija norveških turista. Predsjednica norveške Vlade kazala je i da su mnogi Hrvati pronašli dom u Norveškoj gdje rade i studiraju, istaknuvši da svojom marljivošću i sposobnošću pridonose norveškom društvu.
 
Na kraju, norveška premijerka poklonila je predsjedniku Vlade nogometnu loptu otisnutu porukama o održivom razvoju, borbi protiv siromaštva, neravnopravnosti spolova i drugih tema. Pojasnila je da je lopta dio projekta koji se bavi ciljevima održivog razvoja, a na njemu je radila s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.  
 
Na kraju, zaželjela je puno sreće Hrvatskoj nogometnoj reperezentaciji u nastavku Svjetskog prvenstva.
 
Uz predsjednika Vlade, bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.





Pisane vijesti | Andrej Plenković