Nove Vladine mjere vrijedne 2,1 milijardu kuna - za očuvanje radnih mjesta, pokrivanje fiksnih troškova i Covid-kredite

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/30 studenog/1.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti nužne radi uvođenja prekršajnih sankcija s obzirom na određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih. "Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona", rekao je. 

Otvarajući današnju, 25. sjednicu Vlade, premijer Plenković, koji sjednicu vodi video-vezom jer mu je izrečena epidemiološka mjera samoizolacije, poručio je da će Vlada funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi u ovim okolnostima nastavila s radom.
 
Izrazio je žaljenje zbog incidenta u kojem je sudjelovao državni tajnik Stjepan Sučić u Vukovaru. Premijer je istaknuo da je državni tajnik danas podnio ostavku koju je Vlada prihvatila.
 
"Žao nam je da je do toga došlo, osobito jer je riječ o hrvatskom branitelju, zapovjedniku gardijske brigade, ujedno izrazito angažiranom u proteklom razdoblju na rješavanju pitanja nestalih osoba, s ogromnim povjerenjem različitih udruga i predstavnika obitelji onih koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima", istaknuo je.
 
Osvrnuo se potom na trenutnu situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa istaknuvši da su brojevi i danas visoki, iako nešto niži nego prije tjedan dana.
 
Nažalost, dodao je, danas je zabilježen i najveći broj preminulih od početka epidemije – 74 osobe, što je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima.
 
"Mi smo i dalje u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije. Pozivam sve na odgovornost, sukladno našim stavovima svo ovo vrijeme. Restriktivne mjere koje su stupile na snagu u subotu poduzeli smo s ciljem da smanjimo zarazu i da omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava", poručio je premijer Plenković i još jednom apelirao na sve građane da se pridržavaju usvojenih mjera.
 
Najavio je da će se na današnjem dnevno redu sjednice naći i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, radi uvođenja prekršajnih sankcija.
 
"Našu borbu protiv Covida-19 bazirali smo na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo kako većina naših sugrađana dobro razumije ove okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako ovakav nam je alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih", pojasnio je predsjednik Vlade razloge zbog kojih se uvode te prekršajne sankcije.
 
Također, najavio je i nove mjere pomoći gospodarstvu, na tragu Vladine politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru.
 
Podsjetio je da je dosadašnjim mjerama, za koje je isplaćeno 7,4 milijarde kuna, očuvano 630.000 radnih mjesta, a mjere su pomogle i 107.000 poduzeća.  
 
Mjere koje će se predstaviti danas odnose se na više od 80.000 ljudi, a ići će u tri pravca. Nastavit će se s mjerom za očuvanje radnih mjesta, u iznosu od 4.000 kuna po radniku tijekom obustave rada uz oslobađanje plaćanja doprinosa, za što će se osigurati otprilike 320 milijuna kuna, odnosno 470 milijuna kuna kada se pribroje doprinosi.
 
Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, ukoliko imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu. Ta bi mjera prema procjenama trebala iznositi oko 250 milijuna kuna.
 
Uz to, u suradnji s agencijom HAMAG BICRO, pripremljen je novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna.
 
"Na ove tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru, onima koji su pogođeni ovim epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa ovaj paket će iznositi oko 2,1 milijardu kuna", rekao je premijer Plenković poručivši da Vlada tako izlazi u susret prema gospodarstvu, prema poduzetnicima i zaposlenicima. 




Pisane vijesti | Andrej Plenković