Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/31 prosinca/Predsjednik_VRH.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu nove 2023. godine, u kojoj stoji:

Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske, dragi sugrađani,

2022. bila je teška i zahtjevna.

Malo tko je mogao predvidjeti rat u Europi i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Hrvatska, koja je i sama bila žrtva agresije, od prvog je dana stala uz prijateljski ukrajinski narod.

Nakon pandemije i potresa morali smo se suočiti s energetskom krizom i rekordnom inflacijom. No pronašli smo rješenje kako bismo zaštitili građane i gospodarstvo.

Kroz tri paketa mjera ublažili smo rast cijena energenata i solidarnim mjerama sačuvali društvenu koheziju.

Posebno se brinemo o našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom, nezaposlenima i hrvatskim braniteljima te svima koji su najranjiviji.

Zahvaljujući mjerama Vlade, kao i doprinosu svih zaposlenih i gospodarstvenika, ovu godinu završit ćemo s rastom od oko šest posto. Štoviše, dostigli smo rekordan broj zaposlenih i nikad manju nezaposlenost, uz značajan rast plaća, mirovina i socijalnih naknada.

Godinu na izmaku pamtit ćemo i kao godinu u kojoj smo ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili. Otvorili smo Pelješki most, svehrvatski projekt ponosa i zajedništva, kojim smo povezali krajnji jug s ostatkom zemlje, a integrirali smo i Baranju u mrežu hrvatskih autocesta.

Večeras u ponoć Hrvatska će postati članica Schengenskog prostora i europodručja. Postajemo ravnopravni s 420 milijuna Europljana koji imaju mogućnost slobodnog kretanja preko granica, a uvođenjem eura bit ćemo ekonomski zaštićeniji od budućih kriza. To je, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, važnije nego ikada.

Prije tri desetljeća Hrvatska nije bila međunarodno priznata, a večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengenskog prostora i europodručja.

U godini pred nama naš prioritet bit će ubrzanje obnove potresom pogođenih područja. Nastavit ćemo poduzimati niz mjera za demografsku revitalizaciju, jer je to pitanje opstojnosti hrvatskog naroda.

Uložit ćemo dodatne napore u smjeru zelene i digitalne tranzicije, jer želimo da Hrvatska bude energetski neovisnija, gospodarski otpornija te klimatski neutralnija,  sve radi očuvanja našeg okoliša, prirodnih resursa i budućih generacija.

Premda ne znamo koja će nam iznenađenja donijeti nova godina, Vlada će kao i dosad biti spremna na sve izazove.

Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju.

Svima vam od srca želim sretnu i uspješnu novu godinu!


 

Pisane vijesti