Obilježavanje Dana državnosti u Vukovaru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/obiljezavanje_dana_drzavnosti_u_vukovaru.jpg
VUKOVAR, 25. lipnja 2010.(Hina) - U povodu Dana državnosti, u vojarni 204. vukovarske brigade u 17,30 sati počela je svečanost obilježavanja završetka školovanja polaznika vojnih škola za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, koje djeluju u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Petar Zrinski".

Bit će promovirani polaznici 12. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", 18. naraštaja Zapovjedno stožerne škole "Blago Zadro" i 14. naraštaja kadeta-vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), dok će najboljim polaznicima svih vojnih škola bit uručene pohvale i nagrade.

Svečanosti su nazočni predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, koji će se u govoru i obratiti polaznicima vojnih učilišta.

Prije dolaska u vojarnu, Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U školskoj godini 2009./10. vojnu izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" završilo je ukupno 238 časnika od kojih 30 časnica, šest časnika iz stranih oružanih snaga (BiH, Crna Gora i Makedonija), te dvojica polaznika izvan sustava Oružanih snaga RH i 120 dočasnika od kojih po sedam dočasnica i polaznika iz stranih oružanih snaga (BiH, Crna Gora, Makedonija i Slovenija).

Tijekom prijepodneva, članovi izaslanstava vojnih škola položilu su vijenac i zapalit svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod Križa na ušću Vuke u Dunav te spomen poprsja general bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

Svetu misu zahvalnicu, u crkvi sv. Filipa i Jakova, predvodio je vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac.

Promocija polaznika preostalih časničkih i dočasničkih škola HVU "Petar Zrinski" - 9. naraštaja napredne i temeljne časničke izobrazbe, 8. naraštaja visoke dočasničke izobrazbe i 22. naraštaja napredne i 37. naraštaja temeljne dočasničke izobrazbe, održana je jučer na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.



Pisane vijesti