Obilježena 25. obljetnica hrvatskog članstva u Vijeću Europe

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je štand MVEP-a na Cvjetnom trgu u sklopu aktivnosti obilježavanja 25. obljetnice članstva Hrvatske u "najstarijoj europskoj integraciji".  

"Pred nama je ozbiljan posao, odgovornost prema Republici Hrvatskoj, nacionalnim interesima, interesima hrvatskih građana jer hrvatski građani zaslužuju ono što trebaju, a to je socijalna stabilnost, gospodarski rast, što veća procijepljenost, sigurnost i u tom smislu će vlada dati odgovarajući odgovor", rekao je šef diplomacije.

Veleposlanici su prioritet

Govoreći o popunjavanju veleposlaničkih mjesta Grlić Radman istaknuo je da su mu veleposlanici prioritet, da je to u njegovom interesu i da ga svi veleposlanici pitaju kada će biti rotacija. 

Opovrgnuo je predsjednika Milanovića koji je rekao da ministar vanjskih poslova ne želi jednog veleposlanika zato što je Srbin.

"Ja to nisam rekao", kazao je Grlić Radman dodavši da je "danas prekrasan dan" i da je  "zaista fokusiran na prevažne teme".

Milanovićeve izjave nazvao je "praznim pričama", a za "niska podmetanja" rekao je da ih izbjegava jer to hrvatski građani ne zaslužuju.

"Imamo tri važna mjesta: Pariz, Vilnius i Vatikan i ta mjesta treba popuniti. Naravno da će i o tome biti govora", rekao je Grlić Radman

Na pitanje što ako predsjednik Milanović odluči koristiti stavak 5. članka 144. Ustava RH, Grlić Radman je kazao da o tome "ne razmišlja".

Stavak 5. toga članka Ustava na koji se poziva Milanović kaže da "Republiku Hrvatsku u Vijeću EU-a i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske".

Kao razloge zbog kojih bi posegnuo za člankom 144. stavkom 5. Ustava Milanović u pismu premijeru ističe da Banožić odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga obavijesti i dobije suglasnost za stavove koje će zastupati.

Sve stvari rješavaju se dijalogom

Bivši, najdugovječniji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić je za sukob Pantovčaka i Banskih dvora  kazao da se "sve stvari rješavaju dijalogom".

"I ja vjerujem da je ovaj sastanak u utorak značajan i da će završiti isto tako jednim pozitivnim dijalogom", rekao je Granić na obilježavanju 25. godišnjice članstva Hrvatske u Vijeću Europe.

Povodom te obljetnice MVEP i Hrvatska pošta potaknuli su izdavanje prigodne marke. 

Ministar Grlić Radman rekao je da očekuje na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost u utorak konstruktivan dijalog predsjednika države i premijera u interesu funkcioniranja države, njezinih institucija i nacionalnih interesa.

Grlić Radman očekuje konstruktivan dijalog s Milanovićem na sjednici u utorak

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost zbog eskalacije sukoba s ministrom obrane Marijom Banožićem kojega optužuje za politizaciju
Oružanih snaga te je prihvatio 9. studenog za sastanak među tri datuma koji je predložila vlada.

"Očekujem konstruktivan dijalog, jednu razmjenu mišljenja i prijedloga jer mi smo kao političari i kao dužnosnici  odgovorni svojim građanima. Sve ono što je u interesu funkcioniranja države i njenih institucija, nacionalnih interesa, to će biti na stolu", rekao je Gordan Grlić Radman obilježavajući 25. obljetnicu članstva RH u Vijeću Europe.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman