Objavljen pokazatelj DESI za 2018.

Europska komisija (EK) objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2018. DESI je složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije koji je razvila EK s ciljem procjene razvoja država članica u području digitalne konkurentnosti.

DESI za 2018. za Hrvatsku iznosi 46,7, tj. 22. mjesto. U izvješću za 2017., Hrvatska je bila na 23. mjestu, čime je napredovala za jedno mjesto. Hrvatski građani su iznadprosječni korisnici interneta, a poduzeća vješto koriste digitalne tehnologije.

DESI mjeri digitalizaciju na temelju pet pokazatelja:

Pokazatelj POVEZIVOST podrazumijeva fiksnu i mobilnu širokopojasnu pokrivenost. U odnosu na 2017. godinu Hrvatska ostaje na 27. mjestu. Pokazatelj LJUDSKI KAPITAL odnosi se na upotrebu interneta i digitalne vještine. Broj građana koji se koriste internetom je u porastu. U ovom pokazatelju Hrvatska je rasla s 19. na 18. mjesto.

Pokazatelj KORIŠTENJE INTERNETOM obuhvaća komunikaciju i transakcije na internetu. Hrvatska je nastavila ostvarivati veliki napredak tijekom 2018. i napredovala je s 14. na 11. mjesto.

Pokazatelj INTEGRACIJA DIGITALNE TEHNOLOGIJE podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu. Iako je prema ovom pokazatelju zabilježen rast prema nominalnoj vrijednosti u odnosu na druge države članice bilježi se pad sa 17. na 21. mjesto. Poduzeća su osobito povećala uporabu usluga o oblaku i zauzela visoko 8. mjesto u toj podkategoriji. Pokazatelj DIGITALNE JAVNE USLUGE odnosi se na usluge e-uprave. U ovom pokazatelju Hrvatska ostaje na 25. mjestu. Rezultati Hrvatske u području dostupnosti otvorenih podataka viši su od prosjeka EU-a.

Poboljšanjem povezivosti, koja  se ostvaruje Nacionalnim programom razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture i Okvirnim nacionalnim programom za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupau područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, Hrvatska će pridonijeti većoj potrošnji i potaknuti ulaganja u brzu internetsku infrastrukturu te utjecati na smanjenje cijene fiksnog širokopojasnog pristupa za krajnje korisnike, kako bi se osigurali uvjeti za brži rast i razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj.

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva
 

Pisane vijesti