Obuljen Koržinek: Petrinja postupno vraća identitet grada od prije potresa

Slika /Vijesti/2023/Listopad/29 listopada/HN20231030262599.jpg

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je u Petrinji nekoliko gradilišta koja se obnavljaju suradnjom Ministarstva i Grada te izrazila zadovoljstvo dinamikom radova i istaknula da se središtu grada postupno vraća njegov vizualni identitet.

Ministrica je u pratnji gradonačelnice Magdalene Komes i dožupana Mihaela Jurića najprije obišla obnovljenu stambenu zgradu u sastavu bivše "munjare", izgrađenu 1911. godine, prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro koje je nakon potresa cjelovito obnovljeno.
 
Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova, napomenuvši da je Ministarstvo u suradnji s Konzervatorskim odjelom i drugim službama, odmah nakon potresa, poduzelo hitne mjere zaštite. 
 
"Namjera nam je bila da identitet Petrinje, odnosno najvrjedniji povijesni dio zaštitimo i pripremimo za obnovu. Javne zgrade su obnavljane iz Fonda solidarnosti, a odlučili smo da 26 zgrada u samom središtu Petrinje financira Ministarstvo", rekla je ministrica.
 
Dodala je da su u tijeku radovi na 21 zgradi, pa se središtu grada postupno vraća vizualni identitet od prije potresa. Najavila je da će se do kraja godine obnoviti još jedna kuća, a ostale sljedeće godine. 
 
U Petrinji u tijeku obnova 26 kulturo zaštićenih objekata, od kojih je 20 privatnih
 
Petrinjska gradonačelnica napomenula je da je projekt prve obnovljene zgrade vrijedan oko 650.000 eura. Dodala ja da se u gradu obnavlja ukupno 26 kulturno zaštićenih objekata, od kojih je 20 privatnih.
 
Svima uključenima u projekt obnove prve zaštićene obiteljske kuće u ime obitelji zahvalila je Katarina Bešlić te izrazila zadovoljstvo kvalitetom obavljenih radova. 
 
Prilikom obilaska gradilišta ministrica Koržinek Obuljen razgledala je radove na zgradama u gradskom središtu te Glazbenog paviljona u gradskom Šetalištu J.J. Strossmayera, na kojemu su radovi sanacije u završnoj fazi, a posjetila je i prvu hrvatsku kontejnersku knjižnicu.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek