Obuljen Koržinek: Program Dubrovačkih ljetnih igara na razini umjetničke izvrsnosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je danas u Dubrovniku da je program 71. Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) produkcijski i financijski skromniji nego proteklih godina, ali na razini umjetničke izvrsnosti kao najvažnijeg preduvjeta za uspjeh festivala.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovala je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća DLJI u petak u Festivalskoj palači u Dubrovniku, u povodu 71. izdanja te kulturne manifestacije koja će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza.

"Ovo je drugi nacionalni festival, nakon Šibenika, koji se otvara u ovoj po mnogo čemu specifičnoj sezoni. Produkcijski smo se prilagodili novim okolnostima i okrenuli se angažmanu hrvatskih umjetnika, jer su im ovakve manifestacije prilika da nakon višemjesečne stanke opet budu sa svojom publikom", istaknula je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako je bitno da kulturnjaci pokažu da se mogu prilagoditi novim okolnosti i omogućiti sigurnost i izvođača i publike. "Time šaljemo poruku da neće biti potrebe za novim zatvaranjima. Budimo odgovorni i slijedimo sve upute. U takvim ćemo okolnosti iskazati osobnu svijest, ali i vjerovanje da se kultura treba nastaviti realizirati i u ovim okolnostima", poručila je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je da je ponosna što će DLJI biti otvorene, uz potpunu svijest i odgovornost za današnji trenutak.

"Taj trenutak nije lagan, složen je. Ali i u vrijeme pandemije imali smo s ministricom Obuljen Koržinek ne samo suradnju, već i inicijalnu potporu i garanciju da će se festival održati uz epidemiološke mjere. I ovaj put kultura pobjeđuje i nastavlja svjedočiti našu bogatu tradiciju festivala koji nije bez razloga opstao ovoliko godina", rekla je Ruždjak Podolski.

Kao ključnu odrednicu ovogodišnjih Igara istaknula je privikavanje programa u skladu s epidemiološkim mjerama, ali i izrazito dubrovačke teme repertoara.

"Takav se repertoar nametnuo iz potrebe da se iz Grada krene i da se Gradu vrati. Svakako će pritom ambijentalnost doći do izražaja. Bit će izazovno raditi predstave koji niču iz ambijenta, što je godinama bilo onemogućeno ili otežano", kazala je Ruždjak Podolski.

Dodala je kako su u svaki projekt ovogodišnjih Igara uključeni i samostalni umjetnici koji su u pandemiji ostali bez prihoda i prava na rad.

"Već se i na probama vidi da su srčani i puni kreativnog impulsa. Vidljivost i podrška koje im davamo će nam se vratiti jednakim dobrom", zaključila je Ruždjak Podolski.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek