Očekujem kvalitetan doprinos objedinjenog Državnog inspektorata aktivnostima u gospodarstvu

Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/04 travnja/PVRH_150.sjVRH.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, otvarajući današnju sjednicu Vlade, istaknuo je da je cilj novoga Državnog inspektorata što učinkovitija i jednostavnija inspekcija te da će novi ustroj i na razini države i na razini županija biti kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani.  

Na početku današnje, 150. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu, izdvojivši obljetnice hrvatskoga članstva u NATO savezu i akcije Plitvice. Od gospodarskih tema, govorio je o početku rada novog Državnog inspektorata i Fortenova grupe. Najavio je i sastanak na vrhu Kina+16 koji će se idućega tjedna održati u Dubrovniku. 

Govoreći o 10. obljetnici hrvatskoga članstva u Sjevernoatlantskom savezu, kazao je da je Hrvatska u političkom i obrambenom tj. vojnom prisustvu pridonijela jačanju Saveza, jačanjem svojih sposobnosti, većim izdvajanjem za obranu te sudjelovanjem u ključnim operacijama poput Afganistana, Kosova, Iraka, operacija na Mediteranu i recentne prisutnosti u Litvi i Poljskoj. 

„Nastavit ćemo voditi tako dobro pozicioniranu politiku i biti prisutniji i kvalitetniji nego što se očekuje od zemlje naše veličine, ali s iskustvom Domovinskog rata sigurno da smo dodana vrijednost“poručio je.

Obilježena je i 28. obljetnica akcije Plitivce i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. 

Predsjednik Vlade naglasio je kako je riječ o operaciji koja je značila prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije u tom trenutku i obilježila daljnji put stvaranja Hrvatske vojske i jačanja hrvatske policije te oslobađanja Hrvatske tijekom Domovinskoga rata.
 
„Stoga još jednom zahvaljujemo Josipu Joviću i svim hrvatskim braniteljima za slobodu i demokraciju kojezahvaljujući njima danas imamo“, rekao je premijer.

Državni inspektorat počeo s radom

Protekli tjedan obilježili su i događaji važni za  hrvatsko gospodarstvo. 

Nakon kvalitetnih priprema i angažmana brojnih resora, ovoga ponedjeljka počeo je s radom Državni inspektorat, a predsjednik Vlade poručio je kako se radi o jednoj od bitnih reformi koja je najavljena u VladinomProgramu, a sada i realizirana. 

Novi je državni inspektorat objedinio poslove iz nadležnosti 17 inspekcija iz 8 ministarstava, pojasnio je. Riječ je o tržišnoj, sanitarnoj, veterinarskoj, poljoprivrednoj, lovnoj, šumarskoj, fitosanitarnoj, turističkoj, rudarskoj, inspekciji opreme pod tlakom, energetskoj, gospodarenju otrovnim kemikalijama, inspekciji rada, građevinskoj inspekciji, inspekciji zaštite okoliša, zaštite prirode i vodo-pravnojinspekciji. 

"Tranzicija je izvedena jako dobro i sve inspekcije normalno funkcioniraju, npr. granični prijelazi, i osigurali smo da je sigurnost građana na prvome mjestu. Novi ustroj koji će biti i na razini države, ali i na razini županija bit će kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani da se svi gospodarski subjekti bave onim zbog čega postoje, a to je privređivanje i gospodarstvo", kazao je Plenković. 
Drugi krupni događaj je početak rada Fortenove grupe. 

Premijer Plenković podsjetio je da je, nakon velike krize u tadašnjem Agrokoru prije više od dvije godine, Vlada pristupila rješavanju toga problema koji je prijetio velikom gospodarskom krizom, udarom na financijski sustav i radna mjesta. 

„Donošenjem Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja Vlada je reagirala pravodobno. Stvorio se novi model insolvencijskoga zakonodavstva. Danas s distancom možemo reći da je taj problem riješen sigurno, brzo i učinkovito. Tada je poklonjeno povjerenje kreditora koji su omogućili da se iznađu nova sredstva kako bi se kompanija, koja je praktički bila u blokadama - a police maloprodajnog lanca  opustjele - konsolidira. Iznašlo se novo financiranje, a napravilo se i poslovno i financijsko restrukturiranje“, kazao je.
 
Fortenova primjer poslovnog i financijskog restrukturiranja 

Dodao je kako Vlada očekuje da nova Uprava i nova vlasnička struktura prije svega unaprijedi poziciju Fortenovagrupe i kompanija u njenom sastavu na način da budu tržišni lideri, a s druge strane da vode računa o hrvatskoj poljoprivredi, hrvatskim dobavljačima i njihovom položaju partnerstva u okviru toga velikoga sustava. 

„Iz današnje perspektive možemo reći da je našom odvažnom akcijom taj posao zaokružen na kvalitetan način“, rekao je Plenković i zahvalio svim ministrima koji su u tom poslu sudjelovali i izvanrednoj upravi – gospodinu Perušku, gospođi Weber, prvom izvanrednom povjereniku gospodinu Ramljaku i tadašnjoj potpredsjednici Vlade gospođi Martini Dalić koja je, kazao je, imala ključnu ulogu da se taj proces restrukturira i realizira. 

„Vlada je osigurala ključni preduvjet političke stabilnosti i funkcioniranja institucija. Sada je uloga države konzumirana, zaključen je proces bez troška za državni proračun i porezne obveznike i odgovornost je sada na novim vlasnicima i novoj upravi. Siguran sam da će ova epizoda, koju sada većina stranih sugovornika ocjenjuje kao sjajno izveden primjer velikoga poslovnog i financijskog restrukturiranja, biti valoriziran na odgovarajući način i u Hrvatskoj“, poručio je. 

Na kraju je najavio da će se idući tjedan u Dubrovniku održati sastanak na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine, a tom će prigodom kineski premijer Li Keqiang s velikim izaslanstvom boraviti i u službenom posjetu Hrvatskoj.



Pisane vijesti | Andrej Plenković