Očitovanje na članak Slobodne Dalmacije - Jedem papire novca nemam

U povodu članka «Jedem papirnovca nemam» objavljenom 1. prosinca 2006. godine u Slobodnoj Dalmacija vezanog uz prosvjed gospodina Irfana Gorinjca iz DubrovnikMinistarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

U povodu članka «Jedem papire, novca nemam» objavljenom 1. prosinca 2006. godine u Slobodnoj Dalmaciji, a vezanog uz prosvjed gospodina Irfana Gorinjca iz Dubrovnika, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra se potrebnim očitovati.

Gospodin Irfan Gorinjac u više se navrata obraćao Ministarstvu, s raznim zahtjevima, a početkom studenoga ove godine obznanio je da otpočinje štrajk glađu nezadovoljan činjenicom da nije dobio poziv na svečanost u povodu 15. obljetnice osnutka postrojbe čiji je bio pripadnik (Dubrovački odred naoružanih brodova), što niti nije vođeno u organizaciji Ministarstva, te kašnjenjem u rješavanju zahtjeva za opskrbninu čiji je bio korisnik. Djelatnici županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć Dubrovačko-neretvanske županije, na osobni zahtjev potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor posjetili su u više navrata gospodina Irfana Gorinjca te ga uputili pritom u sva prava kao i činjenicu da se postupak za dodjelu opskrbnine provodi svake godine ponovno uz razmatranje svih novonastalih okolnosti. Nakon razgovora s djelatnicima Centra za psihosocijalnu pomoć gospodin Irfan Gorinjac podnio je 6. studenoga dopunu dokumentacije, temeljem čega je pokrenut postupak za ostvarivanje prava na opskrbninu.

Zahtjev za reviziju prvostupanjskog rješenja priznavanja prava na opskrbninu za gospodina Irfana Gorinjca Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaprimilo je 16. studenoga 2006. godine. Obzirom da je gospodin Irfan Gorinjac mlađi od 50 godina, već idućeg dana zatražen je nalaz Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva o njegovoj sposobnosti za privređivanje, a Drugostupanjsko liječničko povjerenstvo ocijenilo je svojim nalazom od 22. studenoga 2006. godine kako je nesposoban za privređivanje. Na temelju navedenog nalaza i dokaza iz spisa predmeta 27. studenoga 2006. godine donijeto je drugostupanjsko rješenje povodom žalbe imenovanog, a istovremeno je izvršena i revizija prvostupanjskog rješenja. Žalba je uvažena i izmijenjeno je prvostupanjsko rješenje na način da je gospodinu Irfanu Gorinjcu za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2005. godine i od 1. ožujka 2006. godine do 30. studenoga 2007. godine priznat puni iznos opskrbnine u mjesečnom iznosu 1.097,58 kuna, a od 1. siječnja 2006. godine do 28. veljače 2006. godine mjesečni iznos od 879,75 kuna, jer je u tom razdoblju njegov posinak, koji je tada živio u zajedničkom kućanstvu, ostvarivao prihode. Samo rješenje u konačnici je otpremljeno prvostupanjskom tijelu 29. studenoga 2006. godine i gospodinu Irfanu Gorinjcu trebalo bi biti uručeno narednih dana. O čitavom postupku djelatnici županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć izvijestili su gospodina Irfana Gorinjca u toku jučerašnjeg dana te će ga i danas posjetiti i nastojati mirnim putem razriješiti nastalu situaciju.



Pisane vijesti