Od 1. listopada po 10 kuna pristojbe za preglede, recepte i uputnice

Za svaki liječnički pregled, izdani recept, uputnicu, ortopedska i druga pomagala, građani će od 1. listopada plaćati po deset kuna administrativne pristojbe, pet kuna izdvojit će za sanitetski prijevoz, odlučila je danas Vlada na sjednici u Čakovcu.

Za svaki liječnički pregled, izdani recept, uputnicu, ortopedska i druga pomagala, građani će od 1. listopada plaćati po deset kuna administrativne pristojbe, pet kuna izdvojit će za sanitetski prijevoz, odlučila je danas Vlada na sjednici u Čakovcu.
Mjesečno će se najviše plaćati 30 kuna pristojbe, a nakon toga pregledi, recepti i uputnice u tom će se mjesecu dobivati bez plaćanja pristojbe. Procjenjuje se da će uvođenje pristojbe zdravstvenom sustavu godišnje donijeti 376 milijuna kuna.
Vlada je prihvatila Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji poručivši da se nasilje u obitelji neće tolerirati.
Tako će primjerice, u slučaju dojave o nasilju, policija morati odmah otići na mjesto događaja, s najmanje dva policajca, po mogućnosti oba spola. Ako prekršitelj ima oružje policija mu ga mora odmah oduzeti, te ga privesti u policiju i prekršajnom sucu.
Kaznena djela nasilja u obitelji sudovi će morati rješavati po žurnom postupku.
Zatraži li žrtva nasilja smještaj u skloništu policija će je morati prevesti do skloništa i pritom sačuvati podatke o tome.
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor upozorila je na porast nasilja u obitelji - 2001. zabilježena su 442, a 2004. čak 1.463 kaznena djela nasilnog ponašanja u obitelji.
Više se neće moći dogoditi da netko odmahne rukom, kazala je Kosor.
Vlada je Saboru uputila paket zakona vezanih za sudstvo.
Predložila je da se Općinski sud u Zagrebu, najveći sud u državi s 56 sudaca i 726 službenika i namještenika, podijeli u dva - Općinski građanski i Općinski kazneni. .
Građanski sud nastavio bi raditi na sadašnjoj adresi, a kazneni će započeti s radom po završetku zgrade suda u Selskoj.
Novi zakonski tekst o sudovima predviđa niz novina koje bi, tvrdi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, trebale doprinijeti fikasnijem sudstvu.
Razrađuje se tako i načelo "suđenja u razumnom roku", odnosno u zakon unosi odredba o dodjeljivanju predmeta sucima u drugim sudovima radi donošenja odluke u razumnom roku.
Novine zakona su i uvođenje glasnogovornika sudova, pravosudne inspekcije, te podataka o imovinskom stanju sudaca koji bi stupanjem na dužnost bili dužni podnijeti imovinsku karticu s podatcima o imovini i prihodima, te imovini bračnog druga i maloljetne djece.
Zakon će omogućiti i spajanje prekršajnih i općinskih sudova, a ti će pilot projekti poslužiti i kao provjera za donošenje odluke o racionalizaciji mreže sudova.
Bit će to i dio reforme pravosuđa čiji će se prijedlog uskoro naći pred Vladom.
Izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) uvodi se Stegovno vijeće koje će provoditi stegovne postupke, a imalo bi tri člana. Odluku o stegovnoj odgovornosti sudaca donosio bi DSV, pri čemu ne bi bilo vezano prijedlogom stegovnog vijeća.
Suci protiv kojih se vodi stegovni postupak za to bi vrijeme dobivali polovicu plaće.
Za projekt socijalnog i gospodarskog oporavka, ukupno vrijednog oko 60 milijuna eura, Svjetska banka će Hrvatskoj dati zajam od 35 milijuna dolara, dok će ostatak trebati osigurati iz proračuna u iduće tri godine, suglasila se Vlada.
Za nedjelju, 23. listopada Vlada je raspisala lokalne izbore u Visu, Starim Mikanovcima, Staroj Gradiški, Dvoru, Petlovcu, i Zagvozdu, te dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina i predstavnike hrvatskog naroda u nekim općinama.




Pisane vijesti