Odbacujemo sve navode iz oporbene inicijative za opoziv ministra Kujundžića

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/11 listopada/4.jpg

U raspravi u Hrvatskome saboru o oporbenoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je oporbenim zastupnicima da će im propasti i ova, kao i svih pet dosadašnjih, inicijativa za izglasavanje nepovjerenja nekom od članova Vlade ili Vladi u cjelini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas u Hrvatskome saboru u raspravi o pitanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koje je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik, a Vlada ga je u svome očitovanju odbila kao u potpunosti neosnovan i neutemeljen.

„U ime Vlade, a i kao predsjednik Vlade, i na temelju očitovanja koje smo vam dostavili u pisanom obliku, u cijelosti odbijam sve navode iz vašega prijedloga, budući da su neutemeljeni i da će proći jednako kao svih vaših pet dosadašnjih inicijativa za opoziv ministara ili za nepovjerenje cijele Vlade“, kazao je predsjednik Vlade.

Naglasio je kako se kod ovakvih oporbenih inicijativa kontinuirano radi o pokušaju političke diskreditacije i traženja niza problema u brojnim rješenjima koje i ministar Kujundžić i cijela Vlada nalazi za sve akumulirane probleme u brojnim sektorima i hrvatskome društvu općenito.

Najneprimjerenija inicijativa do sada

„Vi koji ste nekada bili na vlasti, a sada ste oporba, pridonijeli ste akumuliranju problema hrvatskoga zdravstva. I to fino!“, poručio je oporbenim zastupnicima premijer Plenković.

Osvrnuo se i na pokretanje ove inicijative koja je, podsjetio je, krenula ovoga ljeta nakon tragične smrti mladoga čovjeka u Zaprešiću.

„Vama nije trebalo ni više od par sati da jednu ljudsku tragediju iskoristite za upravo ovu raspravu koju ste htjeli tada pokrenuti. Dakle, ono vaše skakanje i svi nastupi su se sveli na to da bi se danas razgovaralo o povjerenju ministru Kujundžiću. Smatram da to nije dobro. Pridonijeli ste stvaranju histerije“, rekao je predsjednik Vlade obraćajući se oporbenim zastupnicima koji su pokrenuli ovu inicijativu

Naglasio je kako je uvijek loše kada netko izgubi život, a posebice mladi čovjek.

„Međutim, totalno suprotno od onoga na što ste i tada aludirali, mladi čovjek je izgubio svoj život zato što je imao i urođene zdravstvene probleme, tešku srčanu bolest i to je bio pravi razlog da ga više nema među nama“, kazao je predsjednik Vlade.

Upravo iz tog razloga  predsjednik Vlade ovu inicijativu drži najneprimjerenijom od svih do sata.

„Zlorabili ste nešto što se ne zlorabi“, naglasio je i dodao da bi i u političkome aktivizmu bilo dobro imati minimalnu razinu etike.

Zdravstveni sustav prvi puta u prošloj godini bez gubitaka

Predsjednik Vlade poručio je zastupnicima kako je modernizirati hrvatsko zdravstvo izrazito zahtjevan zadatak, a posebice je zahtjevno učiniti ga financijski održivim.

„U godini kada imamo proračunski suficit od 2,7 milijardi kuna, imamo financijske snage da u rebalansu proračuna preraspodijelimo zdravstvu još milijardu i sto milijuna kuna. Nije se još nikada dogodilo da je hrvatski zdravstveni sustav u prošloj godini bio bez gubitaka“, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je u mandatu njegove Vlade i ministra Kujundžića smanjila ukupni deficit u zdravstvu s 8,2 milijarde na 7,8 milijardi kuna.

U 2018. godini, nastavio je, Vlada je prihod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje povećala za 20 posto, s 2,5 na 3 milijarde kuna.

Za posebno skupe lijekove osigurano najviše sredstava do sada

Naglasio je i da nikada u državnom proračunu nije bilo više sredstava za posebno skupe lijekove nego sada, a ukupno je osigurano 1,3 milijarde kuna, što iznosi 1 posto ukupnog državnog proračuna.

Podsjetio je da je Vlada pronašla i sredstva za Spinrazu, lijek za male pacijente oboljele od spinalne mišićne atrofije.

„Osobno sam razgovarao s prvim čovjekom Hoffman La Rochea, koji je nakon tih razgovora u kliničko ispitivanje novoga lijeka uključio i Hrvatsku“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da danas većina tih pacijenata prima tu terapiju.

Donesen je Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica za 2018.-2020., koji predviđa modernizaciju 29 bolnica, kao preduvjet za realizaciju reformskih mjera. Dodao je da se provode dva ključna načela, načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, zatim povećanje dostupne zdravstvene zaštite, dizanje kvalitete bolničkih usluga, racionaliziranje troškova.

„Ministar stalno govori o strateškom cilju hrvatskoga zdravstvenoga sustava, a to je uspostava sveučilišne nacionalne bolnice kao krovne institucije u bolničkom sustavu“, podsjetio je premijer Plenković i dodao da je Vlada osigurala niz sredstava za kapitalne investicija, a to su u bolničkom sustavu prije svega bolnice u Rijeci i Puli.

Kao posebno značajan projekt spomenuo je izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu, za što su već osigurana 42,5 milijuna kuna.

Vlada je reorganizirala sustav javne nabave, kada je riječ o potrošnom materijalu, lijekovima i  sofisticiranoj opremi i sada ga koordinira Ministarstvo zdravstva.

Podsjetio je da je u saborsku proceduru upućen i Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kao i reforma hitne službe, te naveo da Vlada poduzima brojne aktivnosti za koje su osigurana sredstva i iz europskih fondova i iz nacionalnog proračuna.

„Ministar i ova Vlada želi učiniti naš zdravstveni sustav puno kvalitetnijim nego što je sada, da zdravstvene usluge budu dostupne, da idemo prema decentralizaciji i kvalitetnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jačanju prevencije i boljoj zaštiti pacijenata. Naravno da u tom procesu ima i zakona i planova koji se donose brže, a ima i onih koji su u tijeku, kao što je Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti koji je u stručnom savjetovanju, ići će potom u javno savjetovanje i bit će usvojen početkom 2019. godine“, poručio je premijer Plenković.

„U ime Vlade još jednom odbacujem sve navode iz inicijative tridesetak zastupnika“, zaključio je predsjednik Vlade.

Vlada poboljšala osnovne zakone u zdravstvenom sustavu

Nakon predsjednika Vlade, zastupnicama i zastupnicima obratio se ministar zdravstva Milan Kujundžić. Naglasio je da ova Vlada prepoznaje slabosti u zdravstvu, ali i pokazuje da želi reforme što se vidi iz činjenice da već više od deset godina nisu mijenjani osnovni zakoni u zdravstvenom sustavu -  Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

''Mi smo prepoznali da hrvatskom narodu treba bolje i zato smo napravili i jedan i drugi zakon.''

Dotaknuo se i hitne helikopterske medicinske službe, ustvrdivši da ona sada dobro funkcionira zahvaljujući helikopterima  MUP-a i MORH-a.

„Vlada je osigurala 35 milijuna eura iz EU fondova i raspisat će se natječaj za helikoptere te će Hrvatska vrlo brzo imati helikoptersku službu sličnu onoj u Njemačkoj.''

Ove godine krenule prioritetne liste u svim bolnicama

Što se tiče prioritetnih lista, ministar Kujundžić je naglasio da se o ozbiljno ugroženim bolesnicima i prioritetnim listama počelo govoriti tek po dolasku ove Vlade, a prošle se godine krenulo i u pilot projekt.

''Ove godine krenulo se s prioritetnim listama u svim bolnicama i tijekom ovih devet mjeseci oko 15 tisuća vrlo ozbiljno bolesnih pacijenata obrađeno je u roku jednoga tjedna i započeta je terapija. To je reforma'', istaknuo je ministar.

Glede pojavnosti i smrtnosti od karcinoma, ministar je naglasio da je nacionalni plan borbe protiv raka napravljen i sada je na savjetovanju stručnih društava, a u proces su uključeni i vrhunski američki onkolozi koji će napraviti recenziju. Vlada će ga donijeti do kraja godine ili najkasnije u siječnju iduće godine, najavio je ministar.

Spajanjem 12 bolnica podignuta kvaliteta usluge

Osvrnuvši se na mjere za ostanak zdravstvenih radnika, ministar Kujundžić je kazao da je Vlada svjesna postojanja depriviranih područja i odlaska liječnika te su stoga za to osigurana sredstva, raspisane specijalizacije, prvenstveno za ono što najviše treba u depriviranim područjima, i sada je već 200 mladih ljudi upućeno na specijalizaciju. Podsjetio je, također, da su nekada mladi liječnici po pola godine i više čekali da počnu odrađivati staž, dok su danas natječaji stalno otvoreni i oni odmah po završetku fakulteta mogu krenuti na staž.

Za razliku od prijašnjih Vlada koje su o funkcionalnom spajanju bolnica samo govorile, ova je Vlada to i napravila. Spojeno je 12 bolnica i time je podignuta kvaliteta usluge.

''Ova Vlada neće samo govoriti, ova Vlada će napraviti nacionalnu dječju bolnicu, kao prvu fazu, a potom i nacionalnu sveučilišnu bolnicu, za budućnost Hrvatske i hrvatske djece'', zaključio je ministar zdravstva.




Pisane vijesti | Andrej Plenković