Odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/1 svibnja/VRH_3239.jpg

U povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku hrvatskim građanima, u kojoj stoji:
 
''I ove godine na Međunarodni praznik rada želim izraziti zahvalnost svim radnicama i radnicima koji su u ovim teškim okolnostima najzaslužniji za otpornost, rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Stoga će Vlada nastaviti unaprjeđivati položaj radnika u vremenima kada se suočavamo s brojnim izazovima, mijenjajućih globalnih i tržišnih prilika koje donosi 4. industrijska revolucija.
 
Suočeni smo s posljedicama pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijena energenata i hrane, a Vlada poduzima niz mjera kako bi očuvala radna mjesta, gospodarsku stabilnost zemlje te ekonomski i socijalni standard hrvatskih obitelji.
 
Vodeći se načelom društvene solidarnosti, zajedno sa sindikatima rješavamo ključna pitanja za boljitak radnika. U tom kontekstu, zadovoljan sam da smo ovog tjedna postigli dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi, koji jamči daljnji rast osnovice i materijalnih prava, a time i povećanje kupovne moći zaposlenika.
 
Nakon godina stagnacije u rastu plaća, drago mi je što smo u proteklih pet i pol godina ostvarili značajan napredak. Podigli smo osnovicu u javnom i državnom sektoru za više od 23%, prosječna neto plaća rasla je za 32%, na 7452 kune u veljači, a minimalna neto plaća za 50%, na 3750 kuna. Ujedno, u razdoblju 2016. do 2021. realne plaće su rasle znatno više od cijena. Unatoč zahtjevnim gospodarskim okolnostima i uz potporu hrvatskih građana, odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća i u narednim godinama.
 
Vlada će nastaviti provoditi reforme, stvarati kvalitetnije poslovno ozračje i poticati ulaganja. To su preduvjeti za modernizaciju Hrvatske, nastavak gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, daljnji rast plaća, što znači i viši životni standard naših građana.
 
Uime hrvatske Vlade i svoje osobno svima čestitam Međunarodni praznik rada!''
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Andrej Plenković