Odnos iseljene i domovinske Hrvatske je jedinstven i nedjeljiv

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/26_lipnja/Zajednicka_Ljetna_skola_Domovina.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima polaznike treće generacije ''Ljetne škole Domovina'', koji u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske borave u našoj zemlji. Riječ je o mladim pripadnicima hrvatskog iseljeništva koji kroz ovo iskustveno putovanje osnažuju svoje poveznice s Hrvatskom.

Uz predsjednika Vlade bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Dobrodošli kući i dobrodošli u Vladu Republike Hrvatske", poručio je u svom govoru premijer Plenković polaznicima Ljetne škole.

Naglasio je da potomke hrvatskih iseljenika veže ista ljubav prema domovini i hrvatski identitet.

Pohvalio je rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji, kako je rekao, nizom aktivnosti nastoji otvoriti današnju slobodnu, demokratsku, modernu i suvremenu Hrvatsku novim generacijama Hrvatima, koji žive dosta daleko od Hrvatske, ali i Europe.   

Kazao je da ovakvi programi imaju više ciljeva, a to su da mladi ljudi osvijeste kakva je današnja Hrvatska, da ih se potakne da vezu s Hrvatskom održavaju živom i dinamičnom, da ih inspirira na usavršavanje hrvatskog jezika te da se potencijalno vrate živjeti u Hrvatsku.

Premijer je rekao da je dobro da su posjetili razne dijelove Hrvatske kako bi stekli cjelinu dojma o domovini, koja je, iako različita po regijama, uvijek jedinstvena i nedjeljiva, poput odnosa iseljene i domovinske Hrvatske.

Naglasio je da je napredak Hrvatske, koji je itekako vidljiv proteklih godina, usmjeren na daljnju demokratizaciju, ali i na ekonomski i socijalni razvoj naše domovine.

"Bacili smo sidro u samo srce Europske unije", istaknuo je Plenković, kazavši da se Hrvatska nedavno pridružila eurozoni i Schengenskom prostoru, a kroz godinu i pol postat će i članica OECD-a. 

Rekao je i da postoje određeni izazovi u Hrvatskoj, poput pitanja pada prirodnog priraštaja, istaknuvši da je demografska revitalizacija glavni prioritet Vlade.

"Nastavit ćemo raditi na podizanju standarda života u Hrvatskoj kako bismo mlade Hrvate poput vas vratili u našu domovinu", poručio je Plenković.

Hrvatska je mala zemlja sa srcem veličine cijeloga svijeta

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što ima priliku pozdraviti ove mlade ljude u domovini njihovih predaka.

Dodao da je obišao sve zemlje iz kojih dolaze polaznici ''Ljetne škole Domovina'' te je nekima od njih imao priliku uručiti rješenje o primitku hrvatskog državljanstva. Istaknuo je da je u razgovoru s njihovim bakama, djedovima i roditeljima osjetio snažnu pripadnost hrvatskom narodu.

Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska danas neovisna i slobodna zemlja, s međunarodnom reputacijom i drugom najsigurnijom putovnicom na svijetu.

Poželivši dobrodošlicu polaznicima Ljetne škole, istaknuo je da je Hrvatska geografski mala zemlja, ali zato ima srce veličine cijeloga svijeta.

Cilj Ljetne škole je osnaživanje povezanosti mladih pripadnika hrvatskog iseljeništva sa suvremenom Hrvatskom

Voditeljica projekta "Ljetna škola Domovina" Croatiana Gregurić je, uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zahvalila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Gordanu Grliću Radmanu što su primili polaznike treće generacije Ljetne škole.

"Ovaj susret za njih predstavlja najbolju moguću dobrodošlicu", naglasila je.  

Kazala je da je cilj ovog projekta osnaživanje povezanosti mladih pripadnika hrvatskog iseljeništva sa suvremenom Hrvatskom i to kroz prilike koje im naša zemlja omogućava, od učenja hrvatskog jezika, studiranja, do potpora samozapošljavanju.

Inspirirajuće je gledati Hrvatsku kako se kontinuirano razvija

Polaznik Ljetne škole Daniel Marin Šango također je zahvalio premijeru Plenkoviću i ministru Grliću Radmanu na današnjem susretu.

Kazao je da je sretan jer je imao priliku posjetiti Hrvatsku kao dijete, ali i kao odrasla osoba, istaknuvši da je inspirirajuće gledati kako se naša zemlja kontinuirano razvija. 

Naglasio je da Australija, zemlja iz koje dolazi, ima snažnu hrvatsku zajednicu, koja je ponosna na to što Hrvatska i Australija dijele mnoge zapadne vrijednosti, uzevši za primjer snažnu podršku Ukrajini.

Istaknuo je važnost daljnjeg produbljivanja veza između iseljene i domovinske Hrvatske, na čemu, kako je rekao, hrvatska Vlada predano radi.  


 

Pisane vijesti