Održana međunarodna vojna vježba "SAVA STAR 18"

Na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina u ponedjeljak 3. rujna 2018. održana je međunarodna bilateralna vojna vježba "SAVA STAR 18" u kojoj su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnici Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.
 
Vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Irske Peter Clemens, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka te drugi predstavnici MORH-a, OSRH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajednička vojna vježba hrvatske i britanske vojske "SAVA STAR 18", šesta po redu, provodi se od 24. kolovoza do 7. rujna 2018., a uključuje ukupno 156 vojnika – 89 pripadnika Kraljevske kopnene vojske i 67 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane Damir Krstičević tom je prilikom istaknuo kako je u vremenu prepunom sigurnosnih ugroza posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim državama, a ova je vježba nastavak višegodišnje suradnje s Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine.

"Zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim operacijama gdje pridonosimo globalnoj sigurnosti i miru. Provedbom zajedničkih obučnih aktivnosti razmjenjujemo iskustva, unaprjeđujemo operativne sposobnosti i interoperabilnost naših snaga. Drago mi je vidjeti kako ova dugogodišnja suradnja ima svoj kontinuitet, rezultat i prostor za daljnje proširenje", rekao je ministar Krstičević te najavio kako će do kraja godine dvije zemlje sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu s ciljem jačanja savezništva.

U svome obraćanju osvrnuo se i na činjenicu što su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskom opremom i puškama rekavši: "Ne koristimo proizvode naše obrambene industrije samo zato jer su naši, koristimo ih zato što su među najboljima u svijetu".
 
Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov tom je prilikom istaknuo kako je zajedničko uvježbavanje postrojbi dviju zemalja odličan primjer suradnje na području sigurnosti, iznimno važnom području, osobito u današnje vrijeme kada su izazovi i prijetnje postali globalni i u mnogo slučajeva nepredvidivi te utječu na sigurnost i stabilnost, kako svijeta tako i pojedinca.

"Vjerujem da naše zemlje, pa tako i naše oružane snage, dijele zajednički interes u stabilnosti Europe i angažmanu NATO-a i tako zajedničkim snagama izravno doprinose očuvanju mira i stabilnosti u svijetu kao i traženju rješenja za sigurnosne izazove. Zajedničko uvježbavanje naših postrojbi zasigurno je jedan od načina ka tome putu i zbog toga sam iznimno zadovoljan jer jačanjem obrambene suradnje dokazujemo da smo snažni strateški partneri, a upravo je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti", poručio je general Šundov te dodao kako su međunarodne vježbe, kao što je Sava Star, iznimno važne za Oružane snage RH jer se njima jačaju naše sposobnosti unutar NATO-a i postiže se potpuna interoperabilnost s članicama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo.
 
Zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Peter Clemens nakon održane vježbe naglasio je važnost strateškog partnerstva između dviju zemalja rekavši kako je ta veza jača nego ikad: "Strateško partnerstvo između Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine je izuzetno snažno. Partneri smo u NATO-u, no vježbe poput ove daju pravi značaj tom partnerstvu. Možemo izmjenjivati vještine, znanje i iskustvo".

Vježbi je nazočio i vojni izaslanik Ujedinjene Kraljevine John Kelly koji je rekao: "Učimo jedni od drugih. Od prijatelja iz Hrvatske možemo naučiti mnogo, a usput možemo pokazati kako mi to radimo".

Zapovjednik Gardijsko mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je kako je Sava Star tradicionalna vojna vježba koju Hrvatska vojska provodi s Oružanim snagama Ujedinjene Kraljevine, a njezin glavni cilj je prije svega stvoriti interoperabilnost na način da se prilagođavaju taktike, tehnike i procedure kako bi bili kompatibilni u zajedničkom djelovanju u međunarodnom okružju. "Također važan aspekt suradnje je razmjena iskustava. Kroz razmjenu iskustava dobivamo nova znanja i razvijamo nove sposobnost", poručio je general Kundid.

Pokazni dio vježbe uključio je borbu prsa u prsa, bliski konflikt i borbu protiv neprijatelja pri čemu su pripadnici dviju vojski demonstrirali svoje napadačke, kao i obrambene sposobnosti u takvoj vrsti borbe.
 
Velika Britanija i Hrvatska već godinama imaju izvrsnu suradnju na polju obrane i sigurnosti, kako bilateralno, tako i u sklopu NATO-a. Suradnja je podignuta na još viši nivo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju prošle godine s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Navedena područja suradnje odnose se na razmjenu iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

Prošle godine na vježbi „SAVA STAR“ sudjelovale su pričuvne medicinske snage britanskih Oružanih snaga, a ove godine partneri iz Ujedinjene Kraljevine sudjeluju sa svojom 4. Logističkom pukovnijom, dok su s hrvatske strane sudjelovali pripadnici Gardijske mehanizirane brigade.
 

Izvor: Ministarstvo obrane

 

Pisane vijesti