Održana šesta sjednica Ekonomskog vijeća

Na današnjoj sjednici Ekonomsko vijeće upoznato je s informacijom o provedenoj širokoj javnoj raspravi o Strategiji energetskog razvitka RH.

Vijeće naglašava da Strategija energetskog razvitka Republike Hrvatske mora omogućiti sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost nacionalne ekonomije uz poštovanje odgovarajućih standarda zaštite okoliša.

Vijeće ističe da Hrvatska uz izbor strateških, baznih energetskih projekata ima i brojne prednosti i prilike za znatno povećanje korištenja dopunskih, odnosno obnovljivih izvora energije. Istovremeno, izuzetno je značajno razvijati svijest u društvu o nužnosti i mogućim mjerama za racionalizaciju potrošnje te različite vrste štednje energije.

Vijeće smatra da su uz tehničko-tehnološke aspekte Energetske strategije osobito značajni i ekonomski učinci budućih neophodnih ulaganja. U novim investicijama u energetskom sektoru, čiju dinamiku je nužno operacionalizirati i intenzivirati, otvara se i značajan prostor za sudjelovanje hrvatske industrije te otvaranje novih radnih mjesta. Također, otvaraju se bitne nove mogućnosti za angažman i uključivanje inozemnih partnera, kako na području novih tehnologije tako i na području kapitala.

U nastavku sjednice Vijeće je primilo na znanje informaciju o provođenju aktivnosti na pripremi ovogodišnje turističke sezone u uvjetima aktualnog ekonomskog stanja na ukupnim emitivnim tržištima. Vijeće je predložilo da resorno Ministarstvo dodatno analizira utjecaj turističke sezone na državni proračun i druge relevantne makroekonomske pokazatelje.

Polazeći od izuzetnog značaja ove djelatnosti za ukupan gospodarski razvitak, Vijeće će po dovršetku izrade odgovarajućeg razvojnog dokumenta razmotriti koncepciju strateškog razvoja hrvatskog turizma.



Pisane vijesti