Održana sjednica GSV-a

Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2007.-2009. koje je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća(GSV) socijalnim partnerima predstavio ministar financija Ivan Šuker, dobra su osnova za daljnju raspravu, ocijenio je nakon sjednice jedan od sindikalnih predstavnika i predsjednik GSV-a Ivan Tomac.

GSV-U PREDSTAVLJENE VLADINE SMJERNICE EKONOMSKE I FISKALNE POLITIKE ZA 2007-2009.

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2007.-2009. koje je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća(GSV) socijalnim partnerima predstavio ministar financija Ivan Šuker, dobra su osnova za daljnju raspravu, ocijenio je nakon sjednice jedan od sindikalnih predstavnika i predsjednik GSV-a Ivan Tomac.

Vlada neće odustati od smjernica ekonomske i fiskalne politike, poručili su Vladini predstavnici.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor ponovila je da će u pregovorima, koji će započeti početkom rujna, Vlada ponuditi povećanje osnovice plaće od pet posto.

Ministar Šuker mišljenja je kako će plaće u državnoj upravi uskoro početi uvažavati profesionalnost i kvalitetu rada, kako ne bi dolazilo do odljeva kadrova.

Najavio je kako će se sredstva za isplatu mirovina, s planiranih 28,3 milijardi kuna u 2006. povećati na oko nešto više od 30 milijardi kuna u 2007.

Predloženo je i da se zdravstvu sredstva povećaju sa 14,4 na 15,2 milijarde kuna, a s obzirom na mini-reformu zdravstva, Šuker smatra da će se povećanim sredstvima, sljedeće godine, stabilizirati zdravstveni sustav.

Osnovna pretpostavka za izradu fiskalne projekcije za predstojeće trogodišnje razdoblje je ubrzanje ekonomsko-gospodarskog rasta, naglasio je Šuker, dodajući kako očekuje da će u gospodarski rast u ovoj godini biti 4,5 posto, a u 2009. oko pet posto.

Najavio je i postupno smanjenje inflacije, te provođenje daljnje fiskalne prilagodbe koja se ogleda u smanjenju deficita središnje države jer, po njegovoj ocjeni, svi makroekonomski pokazatelji i prihodi proračuna ukazuju da će projekcija deficita od tri posto za 2006. godinu biti ostvarena.

Prihodi bi u 2007. u odnosu na 2006. rasli 6,2 posto, u 2008. u odnosu 6,6 posto i u 2009. oko 6,2 posto u odnosu na predhodnu godinu.

Za kamate se sljedeće godine predviđa povećanje od 500 milijuna kuna, što je praktički trošak deficita 2006. ocijenio je Šuker.



Pisane vijesti