Održana sjednica GSV-a

Projekt restrukturiranja i modernizacije Hrvatskih željeznica (HŽ) bio je glavna tema Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok o politici plaća članovi GSV-a danas nisu raspravljali.

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Projekt restrukturiranja i modernizacije Hrvatskih željeznica (HŽ) bio je glavna tema Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok o politici plaća članovi GSV-a danas nisu raspravljali.

Nakon sjednice zatvorene za javnost, predstavnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović je izvijestio da je projekt restrukturiranja i modernizacije HŽ-a GSV ocijenio izuzetno značajnim za gospodarski razvitak Hrvatske te nadzornom odboru HŽ-a predložio da razmotri sve GSV-ove prijedloge prije konačnog prihvaćanja tog projekta. Dodao je i da su oko tog pitanja zamjetna oprečna stajališta Uprave HŽ-a i sindikata.

Predstavnik sindikata Zdenko Mučnjak je to ocijenio razumljivim jer, dodao je, "konačnica restrukturiranja podrazumjeva izdvajanje približno 16 poduzeća i njihovu privatizaciju te odlazak većeg broja radnika iz HŽ-a".

Osim toga rekao je da još uvijek nisu poznati gospodarski efekti koji bi trebali proizaći nakon ulaganja u HŽ.

Ocijenio je da je to vrlo važno s obzirom na velike iznose koji bi se u narednih pet godina trebali uložiti u restrukturiranje i modernizaciju HŽ-a, a riječ je o 12,5 milijardi kuna od čega bi se 7,8 milijardi uložilo direktno u infrastrukturu HŽ-a, dodao je.

Predstavnik poslodavaca Đuro Popijač složio se da u programu restrukturiranja HŽ-a postoje brojni nedostaci upozorivši da se nisu čuli ni očekivani prijedlozi izlaska iz krize HŽ-a, kao najvećeg pojedinačnog korisnika dotacija iz državnog proračuna.

Vitomir Begović je još izvijestio da je GSV prihvatio program rada za ovu godinu, kojim je utvrđeno 35 strateških tema koje će socijalni partneri ove godine razmatrati ponajprije usklađivanje zakonodavstva s EU, provedbu pretpristupnog ekonomskog programa i programa Svjetske banke te brojne reforme.

O pripremama za izradu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća raspravljat će se tek na narednoj sjednici GSV-a 22. ožujka na kojoj će se imenovati članovi radne grupe za izradu nacrta, izvijestio je Begović. Naveo je da je tako odlučeno jer su ministri danas bili spriječeni drugim obvezama, ali i dodao da je Vladina strana već danas izvijestila da će članovi radne grupe biti potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar financija Ivan Šuker i ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Očekuje se da svoje članove do naredne sjednice predlože i predstavnici sindikata i poslodavaca, dodao je.



Pisane vijesti