Održana sjednica GSV-a

Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) socijalni partneri nisu se složili oko godišnjih kvota za zapošljavanje stranaca u 2007.

ZAGREB, 9. veljače 2007. (Hina) - Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) socijalni partneri nisu se složili oko godišnjih kvota za zapošljavanje stranaca u 2007.

Predstavnici Vlade i poslodavaca poduprli su predloženu kvotu od 4613 dozvola za strane radnike, no sindikalci su se tome usprotivili jer se iznos kvota gotovo udvostručio od lani.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji trenutno predsjeda GSV-om, rekao je Hini da sindikati već nekoliko godina traže analizu zašto se na nekim područjima, poput graditeljstva, brodogradnje ili turizma, pojavljuju deficitarna zanimanja.

Mi smo dosad uvjetno davali podršku predloženim kvotama, ali sada tražimo ozbiljnu analizu kako bi se vidjelo što treba učiniti, na primjer s prekvalifikacijama, da se popuni taj deficit, kaže Sever.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca podržali su godišnji plan poticaja za zapošljavanje za 2007., ali uz uvjet da radna skupina redovito, svaka tri mjeseca, prati primjenu predviđenih mjera te po potrebi preusmjeri sredstva za mjere kojima to nedostaje.

Posebno je upozoreno da financiranje obrazovanja za poznatog poslodavca nije dalo očekivane rezultate pa treba pratiti zašto dolazi do premale iskorištenosti te mjere, dodao je Sever.

Na sjednici su Vlada i sindikati podržali prijedlog uključivanja zanimanja brodostrojara u beneficirani radni staž u brodogradnji, a poslodavci su bili protiv jer im to povećava troškove.



Pisane vijesti