Održana sjednica GSV-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/507odrzana_sjednica_gsv_a.jpg

ZAGREB, 3. svibnja 2010. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljalo je danas o izmjenama tri zdravstvena zakona iz vladina programa gospodarskog oporavka koje Vlada namjerava uputiti u hitnu saborsku proceduru.

Izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom te dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi se trebali naći na sjednici vlade u četvrtak podržala je Hrvatska udruga poslodavaca, dok su predstavnici sindikata u GSV-u bili suzdržani.

Pojašnjavajući razloge sindikalne suzdržanosti Zdenko Mućnjak nakon četverosatne rasprave na GSV-u izjavio je novinarima da su sindikati time željeli izraziti svoj stav prema stanju u cjelokupnom zdravstvu te potrebu širih reformi od ove predložene.

Predstavnici sindikata smatraju da i sadašnji zakoni omogućuju racionalizaciju u zdravstvu te su se usprotivili da predložene zakonske izmjene budu donesene po hitnom postupku. Smatraju da bi dva saborska čitanja omogućila dodatnu doradu predloženih mjera, a pri čemu se to posebno odnosi na članak zakona koji uređuje dopunski rad liječnika o čemu traže dodatno usuglašavanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako će učiniti sve da taj sporni članak zakona bude dodatno usuglašen do sjednice vlade u četvrtak.

Milinović je izjavio da je njegovo ministarstvo uvažilo sve dosadašnje prijedloge i sugestije Sindikata o predloženim mjerama pa bi njihovo donošenje u Saboru kroz dva čitanja usporilo njihovu provedbu.

Predstavnik HUP-a Bernard Jakelić izjavio je da poslodavci podržavaju predložene mjere u zdravstvu rekavši kako HUP želi aktivno sudjelovati u donošenju podzakonskih akata posebice u dijelu koji se odnosi na područje zdravstvenog osiguranja.



Pisane vijesti