Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzana_sjednica_vijeca_za_nacionalnu_sigurnost.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader kao supredsjedatelji Vijeća za nacionalnu sigurnost, održali su sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na sjednici su prisustvovali čelnici svih mjerodavnih državnih tijela koji sudjeluju u borbi protiv korupcije, mita i organiziranog kriminala.

Predsjednik Vlade o oporbenim zahtjevima da se Vladi izglasa nepovjerenje

ZAGREB, 20. lipnja 2007. (Hina) - Zadaća oporbe je da oponira Vladi, ali ne u dobrim stvarima i uspjesima, rekao je danas premijer Ivo Sanader komentirajući inicijativu saborske oporbe da se Vladi izglasa nepovjerenje zbog korupcijskog skandala u HFP-u.

Sanader je to izjavio nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojemu su bili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednici Sabora i Vrhovnog suda Vladimir Šeks i Branko Hrvatin, te predstavnici svih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

Zamoljen da komentira oporbenu inicijativu, Sanader je rekao kako bi mu bilo drago da oporba nađe snage, da skoči preko svoje sjene i da ne stavlja uvijek stranački interes u prvi plan, nego da kaže - da, dajemo potporu tome, budite još odlučniji, još dinamičniji i još snažniji.

Na upit jesu li njegovi ministri politički odgovorni za korupciju u HFP-u, premijer je izjavio kako vjeruje Državnom odvjetništvu i institucijama koje su provele akciju.

"Svaki onaj tko je bio umiješan, na jedan ili drugi način, uhapšen je i više nije na slobodi", dodao je Sanader.

Predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da se u istrazi ne spominju imena ministara.

"Za sada ne vidimo nigdje da postoji odgovornost, u tom cijelom procesu utvrđivanja onih koji su zlouporabili svoje pozicije ne spominje se ni jedan ministar. Kada bi se spominjao, on bi bio tamo gdje su ova tri tenora", rekao je Mesić.

Predsjednici države, Sabora i Vlade izvijestili su da se na današnjem sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost razgovaralo o tome u kolikoj su mjeri provedeni zaključci o borbi protiv korupcije, koje je Vijeće donijelo u rujnu.

Sva su trojica istaknula da su znali da se antikorupcijske akcije provode, ali ne i o kojim je akcijama riječ.

Mesić je naglasio da je današnji sastanak bio konzultativne naravi, da je Vijeće, koje je odgovorno za rad institucija, htjelo znati do kuda se došlo i kamo se dalje kreću antikorupcijske akcije.

"Nije riječ o jednoj, nego o više operacija, danas nismo doznali koje su to operacije, niti ćemo, jer to nije naš posao, ali naš posao jest da institucije rade", rekao je Mesić.

Sanader je, pak, naglasio da je državno vodstvo odlučno u borbi protiv korupcije.

"Ovo što se događalo i što čujemo nije bilo samo mito i korupcija, nego i organizirani kriminal, da ne kažem neku težu riječ", izjavio je premijer.

Na novinarsku opasku da su dosadašnje informacije govorile da trojica uhićenih potpredsjednika HFP-a nisu radila zajedno, Sanader je objasnio kako ne mora biti da su ta trojica radila zajedno na "svakom projektu", nego da su radili s nekim drugima.

Najavio je da će Vlada danas smijeniti osumnjičene potpredsjednike HFP-a i formirati radnu skupinu koja će izraditi zakon koji bi trebao zamijeniti Zakon o HFP-u.

Šeks je, pak, naglasio zasluge Sabora koji je, kaže, izmjenama niza zakona stvorio pretpostavke za učinkovit rad tijela progona.

Branko Hrvatin još jednom je obećao da će sudstvo u borbi protiv korupcije djelovati neovisno, te da će suci biti nepristrani.



Pisane vijesti