Održana sjednica Vijeća za obranu

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održana je 10. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Uz predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga i predsjednika Vlade, na sjednici su sudjelovali članovi Vijeća sukladno Zakonu o obrani.
 
Ministar Krstičević na sjednici je, u kontekstu izrade Strategije nacionalne sigurnosti, izložio potrebu revidiranja strateških dokumenta iz područja obrane, Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske, o čemu se Vijeće usuglasilo.
 
Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za razvoj, opremanje i modernizaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske, među ostalim i o trenutnom stanju borbenog zrakoplovstva, a s ciljem donošenja odluke o mogućnostima i modalitetima razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske od strane Oružanih snaga RH.
 
Na sjednici je izloženo i trenutno stanje i plan sudjelovanja u novim operacijama (UN, NATO i EU) i aktivnostima pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u inozemstvu te je zaključeno kako će se zbog realizacije navedenog predložiti donošenje potrebnih odluka u Hrvatskom saboru.
 
Razgovaralo se i o prijedlogu Nacionalnog plana za dostizanje izdvajanja za obranu od 2 % BDP-a te je zaključeno kako će se u razumnom roku usvojiti navedeni Plan koji će ići u smjeru dostizanja preporučenog izdvajanja za obranu Republike Hrvatske.

Pisane vijesti