Održana treća sjednica Ekonomskog vijeća

Na današnjoj proširenoj sjednici Ekonomskog vijeća na kojoj su uz njegove članove sudjelovali i predsjednici sindikalnih središnjica i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca raspravljalo se o prijedlogu državnog proračuna za 2009. godinu, tijeku pregovora Vlade RH i sindikata javnih i državnih službi o osnovici za plaće, likvidnosti i privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, te o politici cijena plina u sljedećoj godini.

Vijeće je radi očuvanja povjerenja ulagača, kreditora, investitora i privatnog sektora ponovno naglasilo značaj pripreme uravnoteženog proračuna za sljedeću godinu, iskazalo je zabrinutost zbog izostanka dogovora o predloženom usporavanju rasta plaća u javnom sektoru u 2009. godini i troškova reforme zdravstva te slijedom toga rasta deficita državnog proračuna.

Naglašena je nužnost daljnje intenzivne provedbe reforme javne uprave kako bi se povećala njena efikasnost, ostvarila racionalizacija troškova i povećala razina usluga građanima i gospodarstava.

U raspravi je posebno naglašena nužnost preuzimanja odgovornosti i izgradnje međusobnog povjerenja svih odgovornih društvenih čimbenika u provedbi daljnjih mjera na prevladavanju krize.

Na sljedećim sjednicama do kraja ovoga mjeseca Vijeće će se upoznati sa najnovijim mjerama EU za poticanje nacionalnih gospodarstava te će razmotriti i predložiti odgovarajući „paket“ mjera za Hrvatsku.

Sjednica Ekonomskog vijeća nastavit će se u ponedjeljak, 08. prosinca 2008. godine, u 09.00 sati.



Pisane vijesti