Oleg Butković: Pelješki most izgradit ćemo u zadanom roku

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/12 siječnja/butko.jpg

Gostujući u sinoćnjem središnjem Dnevniku HRT-a, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je da su krenuli radovi na zabijanju probnih pilota na Pelješkome mostu.

Jučer se u morsko dno zabijao drugi testni pilot, dug 130 metara. Sve je to priprema za ono što slijedi za 10-ak dana - postavljanje pravih pilota na kojima će se izgraditi stupovi mosta. Dva dosad zabijena pilota su testna, a prvi od petnaestak brodova koji se očekuju iz Kine, stiže sa 26 pravih pilota na carinu u luku 16. siječnja. 

Ministar Butković je najavio intenziviranje radova te istaknuo da sve teče po planu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

''Nakon srpnja 2018., kada je izvođač uveden u posao, krenule su istražne radnje kako bi se probni piloti zabili. Prošlo je sve kako treba. Do kraja siječnja radovi će se intenzivirati. Za sada sve ide po planu što se tiče prve faze čitavog projekta, gradnje Pelješkog mosta'', rekao je ministar.

Što se tiče izgradnje pristupnih cesta, raspisan je natječaj za drugu fazu, ponude su predane te se očekuje da Hrvatske ceste vrlo brzo donesu odluku o odabiru. 

Natječaj za treću i četvrtu fazu tj. za izgradnju stonske obilaznice i prometnice preko Pelješca također je raspisan. Ponude će biti predane potkraj siječnja. ''Ovo su vrlo kompleksni postupci, ali imamo dovoljno vremena'', kazao je ministar.

Na pitanje postoji li mogućnost da se izgradi most, a ne i pristupne ceste, ministar prometa rekao je da nam takva mogućnost ne prijeti. Gradnja mosta je puno kompleksnija, složenija, iziskuje puno više vremena i svi postupci su terminski usklađeni, naglasio je. 

''Početak gradnje pristupnih cesta očekujemo do ljeta, a za treću i četvrtu fazu - na jesen. Sve skupa, sve četiri faze projekta planiramo završiti do 2022. godine. Do tada je i predviđen završetak projekta.''

Govoreći o investicijama u svom resoru, ministar Butković je naglasio da je ova Vlada pokrenula investicijski ciklus koji iznosi više od 20 milijardi kuna. Neki od projekata bit će završeni već u 2019. godini, poput mosta Svilaj, zračne luke u Dubrovniku i zračne luke u Splitu.

Također je najavio veliki investicijski ciklus u željezničku infrastrukturu.

"Gradimo prugu prema Mađarskoj. Raspisan je natječaj za nastavak dionice Koprivnica-Križevci-mađarska granica". Spomenuo je potom koje će se još željezničke linije obnavljati te da se pokreće i projekt nabavke novih vlakova u vrijednosti od milijardu i 200 milijuna kuna.

Osvrnuvši se na stanje u kompaniji Croatia Airlines, Butković je rekao da je, nakon provedbe plana restrukturiranja i stabilizacije, za CA jedini put koji je normalan - odabir strateškog partnera.
''Nakon što je Croatia Airlines vraćen na popis strateških tvrtki, formirano je povjerenstvo koje bi trebalo donijeti odluku i pratiti taj cijeli proces. Uprava je raspisala natječaj za financijskog konzultanta koji bi trebao pronaći strateškog partnera i reći koji je najbolji model dokapitalizacije'', zaključio je ministar Butković u središnjem Dnevniku HRT-a. 
 
Izvor: HRT / Vlada




Pisane vijesti